T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce “Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer” Projesi kapsamında değerlendirme toplantısı yapıldı

Yayın Tarihi : 5.08.2016

          Gıda Tarım, Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen ve İl Gıda Tarım ve  Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği işbirliği ile yürütülen "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" Projesi kapsamında 03 Ağustos 2016 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsasında sektörün paydaşları ile proje konusunda bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme toplantısına İlimizde Koyun-Keçi Sütü işleyen tesisleri sahipleri, yöneticileri, Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri, Onsekizmart Üniversitesinde Öğretim Görevlileri, İlgili İlçe ve Şube Müdürlerimiz ile Damızlık Koyun- Keçi Yetiştirici Birliği Başkanı ve Birlik çalışanları katılmıştır.

          Yapılan değerlendirme toplantısında konuşan İl Müdürümüz Erdem KARADAĞ konuşmasına özetle; "Ezine peynirinin hammaddesinin belirli oranlarda karıştırılmış koyun-keçi ve inek sütü olduğunu, Ezine Peyniri gibi marka olan süt ürünlerimizin için koyun ve keçi sütü üretiminin önemli olduğu, ancak aynı zamanda üretilen sütün kalitesine de önem vermemiz gerektiğini,  Söz konusu Proje ile yetiştiricilerimizin Koyun-keçi sütündeki canlı bakteri sayısı, somatik hücre sayısını azaltarak, antibiyotik kalıntısı olmayan, sürdürülebilir, kaliteli ve güvenilir süt elde etmelerinin sağlamasının amaçlandığını,  proje sonunda istediğimiz hedeflere ulaşıp, Sütün mikrobiyolojik kalitesini  Avrupa standartlarına ulaştırabileceğimizi" ifade etti.

          Proje, süt ve süt ürünleri işleyen sektörün hammaddesi olan çiğ sütün kalitesine yönelik iyileştirici eğitim çalışmalarını kapsadığından dolayı sektör paydaşları ile bir araya gelindi. Süt sektörünün tüm paydaşlarına projeyi anlatmak ve tüm sektör temsilcileri ile karşılıklı görüş alış verişi yapılmak suretiyle projeye katkı sağlamak amacıyla düzenlenen toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Erdem KARADAĞ başkanlık etti. Projenin değerlendirme toplantısına  katılan; Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya ÜZEN, Çanakkale Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan SAVRAN, Onsekizmart Üniversitesinden Prof. Dr. Aynur KONYALI, Prof. Dr. Yonca YÜCEER, süt ve süt ürünleri işleyen işletme sahipleri, küçükbaş hayvan yetiştiricileri, Süt üreticileri birlikleri temsilcileri, kooperatif temsilcileri ve teknik personel  proje ile ilgili görüş ve önerilerini açıklamışlardır.

          Toplantıda öncelikle proje başlangıcından bugüne kadar yapılanlar ve yapılacak diğer faaliyetler hakkında proje yürütücüleri tarafından katılımcılara bilgi verilmiştir. Daha sonra toplantıya katılan yetiştiriciler, süt sektöründe son zamanlarda görülen fiyat düşüklüğünün kendilerini olumsuz etkilediğini, ancak sıkıntının kısa zamanda sona ermesini beklediklerini, fiyat oluşumunun da sütün kalitesini etkileyen bir faktör olduğunu ifade ettiler. Üreticiler daha sonra sütte kalite kriterleri belirlenip buna göre teşvik verilirse, bunun süt kalitesini olumlu yönde etkileyeceğini dile getirdiler. Toplantı sonunda proje yürütücüleri, toplantıda dile getirilen görüş ve önerilerin projenin bundan sonraki safhalarında dikkate alınacağını  beyan ettiler.