T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Kaliteli Süt Çanakkale’den Geçer ”projesi Kapsamında Metod Demonstrasyonuna Bezirganlar köyünde Devam Edildi…

Yayın Tarihi : 11.08.2016

         Bakanlığımızca yürütülen "Tarımsal Yayım Hizmetleri Projesi" kapsamında desteklenen ve Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile işbirliği halinde yürütülen "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" projesi kapsamında "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu" ve "Sağım Kaplarında Dezenfeksiyonun Önemi" konulu metod demonstrasyonunun ikincisi Bayramiç İlçesi Bezirganlar köyünde bulunan Akif Gönül Kılıç'a ait Sanen keçi işletmesinde 09 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirildi.

         Küçükbaş hayvanlarda (koyun ve keçi) süt üretiminde hijyen sağlanarak, hastalıklardan korumak, sağlıklı, kaliteli ve güvenilir süt elde etmek amacıyla İl Müdürlüğümüzce gerçekleştirilen demonstrasyonlara; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Aynur KONYALI ve Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca YÜCEER ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan SAVRAN ile  çiğ süt üretimi yapan yetiştiriciler, Bayramiç İlçesi Ziraat Odası Başkanı ve Bayramiç İlçesi  Süt Üreticiler Birliği Başkanı ile İl Müdürlüğümüzden Şube Müdürlerimiz, İl ve İlçe  Müdürlüğümüz teknik personeli  katıldı.

         Metod demonstrasyonu;  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde görevli  Veteriner Hekim Halil Rıfat ANIL ve Ziraat Mühendisi Zübeyde YURT tarafından gerçekleştirildi.         Demonstrasyon sırasında doğru sağım teknikleri, sağım öncesi, sağım sırası ve sağım sonrasında uyulması gereken dezenfeksiyon kuralları ile sağım ekipmanlarının temizlik ve dezenfeksiyonu, sağım kaplarının hijyeni, doğru saklama koşulları, yetiştiriciler tarafından kolaylıkla yapılabilir olan PH metre kağıt testi ile gizli mastitis testinin yapılması gösterildi.

         Demonstrasyon uygulamasından önce konuşan İl Müdürümüz Erdem KARADAĞ konuşmasında özetle; Gıda üretiminde sağlıklı ve kaliteli üretimin önemli olduğunu, sütün çevre şartlarından hemen etkilendiğini ve mikrobiyolojik kalitesinin kısa sürede bozulduğunu için sağım öncesi ve sağım sonrası hijyenin önemli olduğunu, çiğ sütte gıda kodeksine uygun üretim yapmak için bu tür eğitimlerin gerekli olduğunu, koyun-keçi sütü ve süt mamullerinde  Avrupa pazarına girebilmemiz için hijyene büyük önem vermemiz gerektiğini, uygulanan eğitim-yayım projesi ile üreticilerimizin sağım hijyeni konusunda eğittiklerini, sütün ve süt ürünlerinin tüketiciye sağlıklı ve güvenli bir şekilde sunulması gerektiğini, bunun için hayvan sağlığının çok önemli olduğunu, Hayvan sağlığı için öncelikli olarak ahır ve sağım hijyenine önem vermemiz gerektiğini,  hayvan beslenmesinde kullanılan  yemlerin kalite ve hijyen yönünden standartlara uygun olmasının da önemli olduğunu, Sütteki kaliteyi arttırmak için Somatik hücre ve bakteri sayısını kabul edilebilir değerlerin altında tutmamız gerektiğini" söyledi.

         Prof. Dr. Aynur KONYALI "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu", "Sağım kaplarında dezenfeksiyonun önemi" konularında, Prof. Dr. Yonca YÜCEER "Sağılan Sütün Soğuk Zincirle Muhafaza Edilmesi, "Sütteki Mikrobiyel Yük" konularında ve Doç. Dr. Ferhan SAVRAN ise "Güneş Paneli ile Makineli Mobil Sağım Sistemi"  hakkında teknik bilgiler verdiler. Ayrıca demonstrasyon sonunda katılan her yetiştiriciye kendi işletmelerinde de uygulayabilmeleri için ücretsiz olarak PH metre kağıt testi ve dezenfeksiyon için daldırma kabı dağıtımı yapıldı. Demonstrasyon sonucunda küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin, sağım dezenfeksiyonu yapmayı benimseyerek, canlı bakteri ve somatik hücre sayısı azaltılmış, ilaç kalıntısı olmayan hijyenik süt elde etmeleri ve sağılan sütleri soğuk zincirde saklayarak diğer yetiştiricilere örnek olmaları beklenmektedir.