T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Leader Yaklaşımı Hakkında Bilgilendirme Toplantısı Çanakkale’de Yapıldı

Yayın Tarihi : 29.09.2016

     AB ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, IPARD II Programı kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" bilgilendirme ve açılış toplantısı İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce 23 Eylül 2016 tarihinde Çanakkale Ticaret Borsası Salonunda gerçekleştirildi.

     Gerçekleştirilen proje bilgilendirme ve açılış toplantısına, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem KARADAĞ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit ORTAN, ilçe kaymakamları, belediye başkanları, daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

     Proje bilgilendirme ve açılış toplantısının başlangıcında bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi için Türkiye'de 10 il pilot il seçildi. Pilot illerden bir tanesi de bizim ilimiz. Avrupa Birliği'nce bazı projeler destekleniyor. Çeşitli projeleri destekleyen, hibe desteği veren tarımsal kalkınma ajansları var, TKDK, KOSGEB gibi. Bu kurumlar bazen %100 hibe, bazen de %50 hibe gibi oransal anlamda değişen bazı destekler sağlıyor. Herkes bulunduğu konuma ve bünyesine göre projeyi geliştirip bu kuruluşlara verdiği zaman büyük oranda destek alabilir. Kabul edilebilir, ayakları yere basan, rantabl, fizibil proje üretmemiz gerekiyor. 30 yılı aşkın süredir Avrupa Birliği ülkelerinde uygulanan LEADER yaklaşımının, sorunların masa başında tespit ve çözümünden ziyade, yerel aktörlerin kalkınma sürecine dâhil olmasını sağlayarak ve aşağıdan yukarıya doğru oluşturulacak Yerel Kalkınma Stratejilerinin desteklenmesi ile kırsal alanın sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağız" dedi.

     Yerel Kalkınma Uzmanı Serhat ALKAN da bir sunum yaparak; "Projenin amacı; kırsal toplulukların kapasitelerinin geliştirilmesiyle, kırsal alanların sosyal, ekonomik ve çevresel olarak iyileştirilmesine destek olmak; yerelde henüz kullanılmayan yerel kaynak ve potansiyelden yararlanılarak yeni gelir kaynakları yaratmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek; kırsalda yaşayanların yerel kalkınma süreçlerine gerçek anlamda katılmalarını desteklemek ve kırsal toplulukların daha büyük topluluklarla entegrasyonunu kolaylaştırmaktır. Proje Amasya, Çanakkale, Kastamonu, Denizli, Erzurum, Manisa, Ankara, Diyarbakır, Ordu, Samsun olmak üzere 10 IPARD ilinde uygulanacaktır. 10 ilden biri olan İlimizde objektif kriterlere göre iki alan belirlenecek olup bu alanlarda iki "Yerel Eylem Grubu (YEG)" oluşturulacaktır. Her iki "Yerel Eylem Grubu (YEG)" da ayrı ayrı kendi "Yerel Kalkınma Stratejilerini" hazırlayacaklar ve bu stratejilere göre projelerin oluşturulmasını sağlayacaklardır. Bir "Yerel Eylem Grubu" dernek vasfında kurulacak olup, birlikte çalışmaya açık ve gönüllü olan insanlardan oluşması gerekir. İçinde aktif çalışan sivil toplum kuruluşlarından temsilcinin bulunması, kamu ve özel sektörden temsilcilerin olması, belediye başkanlarının yer alması, kadın grupların varlığı, genç nüfusun ve genç girişimcilerin varlığı önem arz etmektedir. Yerel Eylem Gruplarının oluşturulacağı alanlar tespit edilirken, her biri 25.000 nüfustan fazla olmamak üzere birden fazla yerleşim yerinin birleşmesinden oluşabilir. Ancak toplamda 10.000-150.000 kişi arasında olması gerekir" şeklinde açıklamalarda bulundu.