T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çanakkale’li Koyun-Keçi Yetiştiricileri İspanya’da

Yayın Tarihi : 1.11.2016

​Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce hazırlanan ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca desteklenen " Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer " projesi;  Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz,  Onsekiz Mart Üniversitesi (Ziraat Fakültesi ve Gıda Mühendisliği Bölümü) ve Çanakkale Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiriciler Birliği ile birlikte ortaklaşa yürütülmektedir. Proje ile Çanakkale ilinde üretilen küçükbaş hayvan sütlerinde bakteri ve somatik hücre sayısı ile antibiyotik kalıntısını bu konudaki standartlara uygun  hale getirmek amaçlanmaktadır. Projenin uygulanması ile  Çanakkale ilinde süt üretimi yapan işletmelerin ürettiği çiğ koyun/keçi sütündeki somatik hücre ve bakteri sayısını azaltarak antibiyotik kalıntısı olmadan sürdürülebilir, kaliteli ve güvenilir süt elde etmeleri hedeflenmektedir.  

Bir Eğitim ve Yayım Projesi olan "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüzce, Çanakkale Onsekizmart Üniversitesi ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile işbirliği yapılarak 24 Şubat 2016 tarihinde 213 kişinin katılımıyla proje tanıtım toplantısı yapılmış daha sonra  proje kapsamında 24 Mart 2016 tarihinde de 203 kişinin katılımı ile bir panel düzenlenmiştir. Proje başlangıcından bu yana İl Müdürlüğümüz ve Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile birlikte toplam 256 adet çiftçi ziyareti yapılmış olup, bu ziyaretlerde proje hedef grubunu oluşturan 221 adet işletmede  "İşletme Değerlendirme Formları" tanzim edilmiştir.

Yine İl Müdürlüğümüz, Çanakkale Onsekizmart Üniversite, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ve küçükbaş hayvan yetiştiricileri ile işbirliği yapılarak "Küçükbaş hayvanlarda meme dezenfeksiyonu" ve "Sağım kaplarında dezenfeksiyonun önemi" konularında 4 adet metod demonstrasyonu gerçekleştirilmiştir. Projenin yurt dışı İnceleme Gezisi İspanya'ya yapılmıştır. İspanya'nın Valencia ve Murcia kentlerine 24-28 Ekim 2016 tarihinde yapılan 5 gün süren Çiftçi İnceleme Gezisine ilimizin farklı ilçelerinden küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan 11 çiftçimiz katılmıştır.

 Çiftçilerimiz Valencia kentinde önce Tarımsal Araştırmalar Valencia Enstitüsü (IVIA)'ne bağlı "Hayvancılık Teknolojileri Araştırma Enstitüsünü ziyaret etmişler, burada Enstitü  Müdürü  Ernesto A. Gómez tarafından üreticilere küçükbaş hayvanlarda suni tohumlama, kayıt tutma, yerel çeşitlerin ıslahı ve süt kalitesi konusunda bilgi verilmiştir. Daha sonra Valencia/Almedijar'da peynir üretimi yapan ''Quesería Artesana Los Corrales"   adlı Süt İşleme Tesisi ziyaret edilmiştir. Söz konusu işletme butik bir işletme olması açısından yetiştiricilerimize örnek teşkil etmiştir. Teknik Gezinin 2. Günü Valencia kentinde bulunan  "Granja Rinya" adli 4.000 başlık  bir koyunculuk işletmesi gezilmiştir.  Yetiştiricilerimiz 3. gün Valensia Politeknica Üniversitesi Süt Analiz laboratuvarlarını ziyaret etmişlerdir. Burada yönetici olan Prof. Dr. Cristofel PERİS, laboratuvarda sütteki yağ, protein, laktoz, su ilave edilip edilmemesi durumu, hijyen kalitesi (bakteri sayısı, somatik hücre, antibiyotik kalıntısı) analizleri yapıldığını,  İspanya'da süt ve süt ürünleri işleyen firmaların hayvan işletmelerine sütün kalitesine göre fiyat verdiklerini belirtmiştir. Üçüncü gün İspanya'nın Murcia kentine gedilmiş ve burada 5.000 başlık "KPRA" keçi işletmesi gezilmiştir. İşletmede yerel bir ırk olan ve hayvan başına yılda 600 litre süt verimi olan Murcia Granida ırkı tanıtılmış ve işletmedeki yetiştiricilik uygulamaları anlatılmıştır. İşletme sahibi, söz konusu ırkın 10 aylık laktasyon süresine sahip olduğu, sütünün de % 5,8 yağ ve % 3,8 civarında protein oranına sahip olduğunu belirtmiştir. İşletmede tüm yıl boyunca doğum ve sağım planlaması yapılabildiği ve böylece süt üretiminde süreklilik sağlandığı belirtilmiştir. Aynı zamanda süt üretiminin yanı sıra işletmeden pek çok ülkeye damızlık keçi ihracatı yapıldığı açıklanmıştır. İspanya'da gezilen küçükbaş hayvan işletmelerinde ekonomik olması açısından yavruların 35 günlük iken sütten kesildiği ve süttozundan yapılan mama ile beslemeye devam edildiği, yerel ırkın ıslah edilerek daha üstün verim elde edildiği ve ayrıca hayvan refahına çok önem verildiği görülmüştür.

Yetiştiricilerimiz ziyarette bulundukları küçükbaş hayvancılık işletmeleri ile ülkemizdeki işletmeler arasında benzerlik ve farklılıkları gözlemlemişler ve İnceleme Gezisi ile ufuklarının genişlediğini ifade ederek, kendilerine bu imkânı sağlayan Bakanlığımıza ve İl Müdürlüğümüze teşekkür etmişlerdir