T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

“Kaliteli Süt Çanakkaleden Geçer”Projesi Kapsamında Proje Değerlendirme Ve Kapanış Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 12.12.2016

"KALİTELİ SÜT ÇANAKKALEDEN GEÇER"PROJESİ KAPSAMINDA

PROJE DEĞERLENDİRME VE KAPANIŞ TOPLANTISI YAPILDI… 

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan, Onsekiz Mart Üniversitesi ve Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştirici Birliğince ortaklaşa yürütülen, bütçesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığınca karşılanan "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer Projesi"  Proje Değerlendirme ve kapanış toplantısı Çanakkale Ticaret Borsası Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Mehmet Soner TANIŞIK, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu İl Koordinatörü Ümit ORTAN, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Çan Ziraat Odası Başkanı Hasan ŞAHİN, Ayvacık Ziraat odası Başkanı Mutlu YAŞAR, Çanakkale ili Damızlık Koyun - Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doç. Dr. Ferhan SAVRAN, kurum müdürleri, öğretim üyeleri ve çok sayıda küçükbaş hayvan üreticisi katıldı.

İl Müdürümüzün Erdem KARADAĞ toplantının açılışında yaptığı konuşmada; "Çanakkale İlimiz Bitkisel üretimin yanında hayvancılık üretiminde de ülkemizde birçok ilin önündedir. 210 bin büyükbaş hayvanımızla 443bin koyun, 237 bin keçi varlığımızla toplamda 680 bin küçükbaş hayvanımızla Türkiye'de hayvancılık bakımından söz sahibi bir iliz. Ayrıca süt üretimimize baktığımızda da yılda 545 bin ton bir süt üretimimiz var. Bunun 500 bin tonu büyükbaş geriye kalan 44-45 bin ton küçükbaş olarak üretilmektedir. Bu da Çanakkale'mizin süt üretiminde de ne kadar üst seviyede olduğunu göstermektedir. Büyükbaş hayvancılıkta yeni yapılan işletmelerimiz hayvan başı yıllık süt ortalaması 7000 litreye kadar ulaşmıştır. Koyunda 100 litre, keçide 350 litreyi bulmaktayız. Bu da bu projenin neden uygulanması, neden yapılması gerektiğini bize açıkça göstermektedir.  İlimizde özellikle küçükbaş hayvanlardan elde edilen çiğ sütte canlı bakteri sayısı, somatik hücre sayısı ile antibiyotik kalıntısının standartlar açısından yeterli düzeyde olmadığı gözlemlenmektedir.  "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" projemiz ile Çanakkale ilinde süt üretimi amaçlı koyun ve keçi yetiştiriciliği yapan işletmelerin, çiğ koyun/keçi sütündeki somatik hücre ve bakteri sayısını azaltarak, antibiyotik kalıntısı olmayan, sürdürülebilir, kaliteli ve güvenilir süt elde etmeleri amaçlanmıştır" dedi.

Ardından; Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper DARDENİZ; "Koyun ve keçi sütünün başkenti olarak nitelendirilen ilimizde, Çanakkale Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği'nin işbirliğiyle Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer adlı projede mutlu sona başarıyla gelmiş bulunmaktayız. İnsan yaşamında bu kadar önemli bir yer tutan sütün geçmişten beri hep bilimsellikten uzak kalmış üretim aşamalarındaki yanlışlık ve eksikliklerin sonlandırılması için gösterilen bu çabalar görüyorum ki proje ortağı bu üreticilerimiz üzerinde de başarıya ulaşmış bulunmaktadır. Zaten bilim insanları tarafından yapılan çalışmaların halkın ihtiyaçlarıyla örtüşmesi ve proje sonuçlarının günlük hayatta uygulanabilir olmasının biz bilim insanlarını çok mutlu etmektedir"  şeklinde konuştu.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığından Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Soner TANIŞIK özet olarak; "Islah çalışmalarında kayıt tutmanın çok önemli olduğunu, ödeme sisteminde istenilen kalıcı davranış değişikliğini sağlayacak, hijyen kriterlerini sağlayan işletmelere ek ödeme vb. gibi kriterler konmasının etkili olacağı, antibiyotik içeren sütün hiçbir şekilde süt sanayisinde kullanılmamasını sağlayıcı ve antibiyotik kalıntısı içeren süt ürününün nihai tüketiciye ulaşmasını engelleyici sistem üzerinde planlamaların yapılmasının bir model olacaktır. Ayrıca yürütülecek projelerde daha önce yöreye uyum sağlamış ıslah edilmiş ırkların yine o bölgelerde kullanılmasının sağlanmasını göz önünde tutulmasının gerekliliği ve yetiştiricilerle süt sanayi arasında bağımsız laboratuvarların yer alarak fiyat oluşumunda kalite ve hijyen kriterlerinin göz önünde tutulmasının önemli olduğu düşünülmektedir" dedi.

Proje kapanış toplantısında İl Müdürlüğümüzce hazırlanan "Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer"  projesinin tanıtım videosu, proje faaliyetleri sırasında çekilen ve projenin özü sayılan "Süt Hijyeni" konulu görüntülerden oluşan video ve Bakanlığımız tarafından hazırlanan "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" konulu videolar izletildi.

Daha sonra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi ve Çanakkale Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Doç. Dr. Ahmet Ferhan SAVRAN ve ÇOMÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Yonca YÜCEER proje sonuç ve önerileri ile ilgili genel bir değerlendirme yaptılar.

           Proje kapsamında Türk Saanen keçi ırkı- Kıl keçisi ırkı –Sakız koyun ırkı ve Tahirova koyun ırkı olmak üzere 4 ayrı kategoride yapılan "Çiğ Sütte Kalite Teşvik Yarışması'nda dereceye giren üreticilere ödül olarak,  birincilere 1000 kg koyun/ keçi süt yemi, ikincilere 600 kg koyun/keçi süt yemi, üçüncülere 400 kg koyun/keçi süt yemi ödül olarak verildi.

Programın sonunda; İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde İŞKUR - Türkiye Ziraat Odaları Birliği-Milli Eğitim Bakanlığı- Çanakkale İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği İşbirliği ile Kadın Çiftçilere yönelik "Sürü Yönetimi Elemanı Benim Projesi" kapsamında 14 Mart-01 Nisan 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen  "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" kursuna katılan 25 Kadın Çiftçiye kurs bitirme sertifikaları da verildi.

"Kaliteli Süt Çanakkale'den Geçer" Proje Değerlendirme ve kapanış toplantısı İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan proje süresince yapılan çalışmaları anlatan fotoğraf sergisinin gezilmesi ve kaliteli süt ikramı ile sona ermiştir.