T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çanakkale’de “Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi” Kapsamında, İl Grup Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 15.12.2016

ÇANAKKALE'DE  "TARIMSAL YENİLİKLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI PROJESİ" KAPSAMINDA, İL GRUP TOPLANTISI YAPILDI.

 

Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından uygulamaya konulan "Tarımsal Yenilik ve Bilgi Sistemi" çalışmaları kapsamında, Çanakkale de İl Grup Toplantısı, İl Müdürlüğü Toplantı salonunda 14 Aralık 2016 da yapıldı.

Toplantıya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem KARADAĞ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER, İl Müdür Yardımcısı Hakan BATIBEKİ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Yayım Mühendisleri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri, Ziraat Odası Başkanları ve Temsilcileri, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Temsilcisi, Serbest Tarım Danışmanları ve ilgili özel sektör temsilcileri katıldı.

İl Grup Toplantısı açılış konuşması yapan İl Müdürümüz Erdem KARADAĞ; "Bugün tarımsal araştırma, yayım ve eğitim fonksiyonlarını yerine getirmeye çalışan kuruluşlar arasındaki işbirliğini etkin hale getirmek, bu konuda faaliyet gösteren kamu ve özel kuruluşlar arasındaki koordinasyonu sağlamak, geliştirilen uygun teknolojilerin hızlı bir şekilde çiftçi ve diğer kullanıcılara aktarılmasını sağlamak amacıyla İl ve Bölge Bilgi Alış Veriş toplantıları " yapılmaktadır. Bugün gerek Koordinatör Araştırma Enstitülerinin organize ettiği Bölgesel, gerek İl bazında yapılan bu toplantılar ile Araştırmacı, Yayımcı ve Çiftçi arasındaki bağ canlı tutulmaktadır. Bu bağ sayesinde araştırmalar sonucu elde edilen yeni bilgiler, teknolojiler ve yeni ıslah ve tescil edilen çeşitler çiftçimize intikal ettirilmektedir. Çiftçilerimizin sorunları da enstitülere iletilmektedir. Çiftçilerimizin yol haritası çizmelerinde yardımcı olabilmek için, pek çok demonstrasyon yaptık. İlimizde farklı yapılabilecek demonstrasyonlar için çalışmalarımız, araştırmalarımız devam etmektedir. Bundan sonra demonstrasyon sonuçları da web sitemizde yayınlanacaktır. ''dedi.

Daha sonra Eğitim Yayım ve Yayınlar Daire Başkanlığı Koordinatörlüğünde Tarımsal yeniliklerin yaygınlaştırılması projesi kapsamında ilimizde 2012 yılından bu güne kadar yürütülen yayım projelerinden olan ''Arpa Çeşitlerinin Tanıtılması Yayım Projesi'' kapsamında, 2016 yılında Eceabat ilçemiz Büyükanafarta köyümüzde gerçekleştirilen arpa çeşit demonstrasyonu ve ayrıca 2016 yılında ilimizde yapılan çalışmalardan, Eceabat İlçesinde Aspir Çeşit Demonstrasyonu, Merkez İlçe Işıklar köyümüzde "Buğday Çeşit Demostrasyonu" Biga ilçemiz Gümüşçay Beldesinde gerçekleştirilen "Çeltik Çeşit Demostrasyonu''ve Merkez İlçe Kumkale köyünde gerçekleştirilen "Domates de Gübreleme Demostrasyonu" sunumları yapıldı.

18-20 Ekim 2016 tarihleri arasında Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koordinatörlüğün de gerçekleştirilen Bölge Grup Toplantısındaki konular hakkında bilgilendirme ve Bitkisel Üretim bölümünde "Hasat sonrası fizyolojisi"  hayvansal üretim bölümünde "Parazit kaynaklı vektörel hastalıklar ve mücadele " konulu sunumlar yapıldı.

 Toplantıda Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL "Milli "Tarım Projesi Havza Bazlı Destekleme Modeli" ile belirlenmiş ilimizdeki desteklenen ürünler konusunda bir sunum yaparak bakanlığımız tarafından ilimiz için belirlenen ürünler hakkında katılımcılar ile bilgi alışverişinde bulunuldu. EGESEL; Ayrıca ilimiz için önem arz eden "Zararlı Organizmalar (Akdeniz Meyve Sineği, Domates Düvesi, Kiraz Sirke Sineği vb.)"  ile ilgili 2017 yılı çalışma programında alınan tedbirleri sunarak; (Akdeniz Meyve Sineği, Domates Düvesi, Kiraz Sirke Sineği vb.) Zararlı Organizmaların Mücadelesinin ilimiz için oldukça önem ve tehlike arz ettiğini vurguladı.

İl Grup Toplantısının sonunda Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü ve İl Müdürü koordinatörlüğünde 26 Ocak 2016 tarihinde yapılan İl Grup toplantısında alınan kararların değerlendirilmesi ve Araştırma kuruluşlarına bildirilmek üzere bitkisel ve hayvansal üretimdeki sorunlar katılımcılar ile karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak; 2017 yılı için alınacak kararlar belirlenerek dilek ve temenniler ile toplantı sona erdi.