T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Toprağın Canlı Olduğu Unutulmamalı, Önce Toprak Tahlili Sonra Gübre

Yayın Tarihi : 26.03.2017

Toprağın Canlı Olduğu Unutulmamalı, Önce Toprak Tahlili Sonra Gübre…

                Çanakkale, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından; Merkez İlçeye bağlı Kumkale köyünde, 2016 yılında yapılan Domateste gübreleme demosrasyonu sonuçları, yapılan toplantı ile üreticilere detaylı olarak anlatıldı.

            Toplantıya, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Köy Muhtarı Fikret KANLI ve çok sayıda üretici katıldı.

            Toplantının açılış konuşmasında Erdem KARADAĞ; her üretici iyi gelir elde etmek ister. Üreticiler, bu amaca ulaşabilmek için yüksek miktarda ve kaliteli ürün alması gerekir. Bunun için; toprak işleme, hastalık ve zararlılarla mücadele ve gübrelemeyi çok iyi yapmamız lazım. Bitki beslemede, toprağın içinde bulunan bitki besin elementlerini çok iyi analiz etmemiz lazım. Bitkinin istemiş olduğu eksik olan besin elementlerini biz dışarıdan takviye olarak verebilmemiz gerekir. Bunu da gübrelemeyle yaparız. Gübrelemeyi sadece kimyasal olarak düşünmememiz lazım, aynı zamanda organik olarak besin elementlerinin toprağa verme şansımız var. Canlılar ve mikroorganizmalar tarafından üretilen gübrelere biz organik gübre, içinde azot, fosfor, potasyum gibi bitki besin maddelerinin birini veya tamamını bulunduran ve kimyasal yollarla üretilen gübrelere inorganik gübreler diyoruz. Biz çevreyi hiç kirletmeden, ekolojik sistemi bozmadan, insan sağlığına zarar vermeden üretim yapmalıyız.  Eğer ki biz gübreleri gelişi güzel verirsek, çok büyük hata yapmış oluruz. Bunun için yapmamız gereken toprağımızın içindeki besin elementlerini mutlaka tespit ettirmemiz lazım. Yani toprağın içerisinde ne eksiklik varsa bunu toprak analizi yaptırarak belirlemeli ve bundan sonra eksik besin elementlerini toprağa vermemiz gerekir. Toprağa gelişi güzel, toprak tahlili yaptırmadan gübre verirsek, istediğimiz verimi ve kaliteyi elde edemeyiz, cebimizi yakarız, doğayı kirletiriz ve insan sağlığına zarar vermiş oluruz. Bu sonuçlara maruz kalmamak için önce toprak analizi daha sonra gübreleme yapmalıyız. dedi.

            Toplantıda, Ziraat Mühendisi Gülistan TAŞDEMİR tarafından; 2016 yılında yapılan domateste gübreleme demosrasyonunun sonuçları, toplantıya katılan çiftçilere detaylı olarak anlatıldı.

            Toplantıda üreticilere birde sürpriz yapıldı. Ankara da, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, Anadolu'nun dört bir yanından gelen 3 bin 500 çiftçi kadının iştirakiyle gerçekleşen 'Bu Toprağın Kadınları Millî Tarım Ruhu ile Buluşuyor' programında, Ankara Ticaret Odası Congresium'da gerçekleştirilen organizasyonda Çanakkale'li kadın çiftçiler tarafından sunulan oratoryonun videosu katılan çiftçilere izlettirildi. Görüntüleri izleyen çiftçilerin duygulu anlar yaşadığı görüldü.

            Toplantı; gübreleme amacıyla toprak örneğinin alınması videosunun üreticilere izlettirilmesi,  üreticilerin sorularının cevaplandırılması; gübreleme konusunda yapılan yanlışların tartışılmasından sonra, sona erdi.