T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi

Yayın Tarihi : 6.04.2017

Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi 2016 Yılı Marmara Bölgesi Değerlendirme Toplantısı Yapıldı…

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde 2016 yılında 42 İlde yürütülen ve 2017 yılında 44 İlde yürütülecek olan "Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi" 2016 yılı Marmara bölgesi değerlendirme toplantısı Çanakkale'de düzenlendi.

Düzenlenen toplantıya; Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Kırklareli Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ümit ORTAM, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet KARACAOĞLU, Gıda ve Kontrol Genel müdürlüğü teknik personeli, Şube Müdürleri ve İstanbul, Kocaeli, Bilecik, Bursa, Kırklareli, Yalova, Balıkesir, illerinden teknik personel ve Şube Müdürleri katıldı.

Düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Erdem KARADAĞ; "Akdeniz Meyve Sineği İzleme Projesi" 42 İlde uygulanmaktadır. Zararlı ve hastalıklardan elimizden geldiği kadar çiftçimizi korumak üretilen ürünleri Pazar kaybına uğratmamak için elimizden geldiği kadar desteklemek onlara yol göstermek bizlere ve araştırma istasyonlarına düşmektedir. Akdeniz Meyve Sineğiyle çeşitli çalışmalar yaparak çiftçimize verebilecek zararlardan çiftçimizi kurtaracağız.

İl Müdürlüğü olarak 2016 yılında Merkez İlçe, Lapseki, Çan, Bayramiç, Ezine ve Ayvacık ilçelerimizde şeftali, nektarin, kayısı, kiraz, erik, elma, armut, ayva, ve mandalina bahçelerine 60 noktada, 30 istasyonda tuzakları astık ve izledik. Aynı zamanda hal ve pazarlarda da tuzaklar bulunmakta ve izlenimleri yapılmaktadır. Geçen sene gördük ki Temmuz ayında Akdeniz Meyve Sineğinin varlığını tespit ettik. Yaptığımız incelemeler neticesinde özellikle şeftali ve mandalinada çok yüksek oranda bir populasyon olduğunu tespit ettik. Akdeniz Meyve Sineğine şeftalide, nektarinde ruhsatlı bir tuzak yok. Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü bu konuda bir çalışma yapıyor, inşallah bu çalışma neticesinde bu yıl tuzağa kavuşmuş olacağız.

  Mücadele ederken gözden kaçırmamamız gereken hususlar var. Zararlı ve hastalıkların tespit edilmesinden sonra hemen mücadeleye başlamak doğru değil. Ekonomik zarar ulaşmadan mücadele yapmış olursak zaten harcamış olduğumuz para veya emek o hastalık ve zararlının vereceği zarardan daha fazla olacağı için biz bunu kabul etmiyoruz. Bu tür mücadeleleri toplu olarak yaparsak iyi sonuçlar elde ederiz dedi.

Toplantı sonunda Ankara, Adana, İstanbul, Kocaeli, Bilecik, Bursa, Kırklareli, Yalova ve Balıkesir İllerinden gelen katılımcılara katılım belgesi dağıtılarak program sonlandırıldı.