T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Suyun Etkin ve Verimli Kullanılması

Yayın Tarihi : 20.04.2017

Tarımda Suyun Etkin ve Verimli Kullanılması…

Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Merkez İlçeye bağlı Kumkale Köyünde "Tarımda Suyun Etkin ve Verimli Kullanımı" konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıya; Çanakkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem KARADAĞ, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H. İbrahim BÜYÜKGAGA, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Yardımcı Doçent Doktor Murat TEKİNER, Köy Muhtarı, Teknik Personel ve üreticiler katıldı.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ; Canlıların yaşam kaynaklarından bir tanesi hava ve su. Su olmadan canlıların yaşaması mümkün değil. Böyle bir unsuru insanlık olarak çok hor kullanıyoruz. Bilim adamları hep şunu söylüyor gelecek 50 veya 100 yıl içerisinde gıda ve su savaşları çıkacaktır diyorlar. Biz buradan hareketle bu çok büyük hazinemizi uygun bir şekilde kullanmamız gerekiyor. İnsanlığın var olduğu dönemden beri bütün medeniyetler suyun çok fazla olduğu yerlerde kurulmuş ve gelişmişler. Dolayısıyla su bu kadar önemli. Günümüzde yeni teknoloji ve yeni tekniklerle biz bu suyu modern bir şekilde teknik ve biliminde kullanarak daha iyi bir şekilde kullanmamız gerekiyor ki önümüzdeki kuşaklara bir mirasımız kalsın.

Modern sulama sistemi dediğimiz yağmurlama, damlama sulama sistemlerinde suyu biz çok az bir oranda kullanıyoruz. Aynı zamanda toprağın yapısını bozmuyoruz. Gübrelemeyi modern sulama sistemlerinde yapabiliyoruz. Aynı zamanda erozyonun önlenmesini sağlıyoruz. Damla sulamada yabancı ot mücadelesi çiftçi daha kolay yapabiliyor. İşçilik maliyetleri düşmektedir. En önemlisi yüksek verimde, kalitede ürün alma şansına sahibiz. Bu kadar önemli olan modern sulama sistemlerini kabul edip uygulamak zorundayız.

Ülkemizde sulanabilir arazi miktarı 8,7 milyon hektar olup, bunun 4,7 milyon hektarı sulanabilmektedir. Buda sulanabilir arazilerin % 54 nin sulandığını bize göstermektedir. İlimizde bu oran % 70 civarındadır. İlimizde 2016 yılında 780.000 dekar arazi sulanmış, 34.000 çiftçimiz sulu tarım yapmıştır. Yine ilimizde tarımsal amaçlı kullanılan 8 Baraj, 47 gölet mevcuttur. Biz suyu etkin ve verimli kullanabilmemiz için modern sulama yöntemlerini kullanmamız gerekir. Su ve enerji tasarrufu sağlayan basınçlı sulama yöntemlerinden damla ve yağmurlama sulama yöntemleriyle tarımda sulama yapmalıyız. İlimizde çeltik alanlarının dışında kalan sulu tarım yapılan arazilerinin büyük bir kısmında basınçlı sulama yöntemleri kullanılarak sulama yapılmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından 2007-2016 yılları arasında çiftçilerimize toplam 1.796.821 TL sulama yatırımlarının desteklenmesi konusunda hibe desteği verildi. Bu yılda 28 proje kabul gördü. Dedi.

Toplantıda Tarımda Suyun Etkin ve Verimli Kullanımı konusunda Yardımcı Doçent Doktor Murat TEKİNER tarafından üreticilere bir sunum yapıldı.

Tarım ve Su kullanımı konulu videonun üreticilere izletilmesinin ardından, üreticilerin soruları teknik personel tarafından cevaplandırılarak toplantı sona erdi.