T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ulusal Peynir Çalıştayı

Yayın Tarihi : 8.05.2017

Ulusal Peynir Çalıştayı Çanakkale'de Yapıldı…

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde, Çanakkale İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliğinde 4-6 Mayıs tarihleri arasında Çanakkale Kolin Otel'de "Ulusal Peynir Çalıştayı" ve Halk Bahçesinde "Peynir Tadım Etkinlikleri "düzenlendi.

Çalıştayın açılış toplantısına; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DANİŞ, Çanakkale Valisi Orhan TAVLI, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Vali Yardımcıları,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel ACER , Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Genel Müdürler, Daire Başkanları, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya UZEN,  Kurum Amirleri, Oda ve Birlik Başkanları, Kooperatif Başkanları, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı.

Düzenlenen çalıştayda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk ÇELİK; Süt ve süt ürünleri tarımın en önemli alt sektörlerinden biridir. Her şeyin modası geçiyor, çağlar bile değişiyor, birçok çağ geride kaldı. Bilgi çağındayız, teknoloji çağındayız. Ne değişirse değişsin; tarımın güncelliği, tarımın varlığı, sofralarımızın önemi hiçbir zaman değişmiyor. Dolayısıyla birçok şeyin değişmesi demek her şeyin değişmesi anlamına gelmiyor. Tarım; önemini dün de, bu günde korumaya devam ediyor. Bu Sektörün, önemli alt bileşenlerinden olan süt ve süt ürünleri açısından, ülkemizin durumu nedir diye baktığımızda; Türkiye'de 19 milyon ton süt üretimi gerçekleşiyor. Bunun 9 milyon tonu sanayide işleniyor. 5 milyon ton sütle de 660 bin ton peynir üretiliyor. Bu çalıştay; bu kapsamda, bu çerçevede, çizebileceğimiz potansiyelimiz açısından son derece önemli. 46 bin ton peynir ihracatı gerçekleştiriyoruz. 10 bin tonda peynir ithalatı gerçekleştiriyoruz. İhracatımıza 150 milyon dolarlık bir değer sağlıyoruz.

Türkiye'de 190'nın üzerinde peynir çeşidimiz var. Ancak peynir çeşitlerimizin dünya piyasalarında yeteri kadar yer bulamadığını tespit etmiş bulunmaktayız. O halde yapmamız gerekenler var. Markalaşma, Coğrafi işaretleme. Bu konular çok önemli. Çok az sayıda coğrafi işaret almış peynirimiz var. Hepimiz elbirliğiyle büyük bir dayanışma içerisinde bilimin öncülüğünde geleceğe doğru yürümemiz gerekiyor. Eğer doğru kararları zamanında almazsak dünya pazarlarında yer bulmakta zorlanırız.

Tarıma geçimlik olarak bakamayız. Atadan babadan kalma bir anlayışla, yaklaşımla ben tarımda var olacağım, peynir üreteceğim, süt üretimini gerçekleştireceğim ve bitkisel üretimde adım atacağım diyemeyiz. Bu mümkün değil. O dönemler bitti.

Sütümüz, Peynirimiz, süt tozumuz, bitkisel üretimimiz, ürünlerimiz, meyvelerimiz, sebzelerimiz dünya pazarlarında yer alabilmesi için Tarım Bakanlığı olarak iş forumları başlattık. 6 ülke ile iş forumu yaptık. Sonuncu iş forumunu Afrika kıtası ile yaptık. Gördük ki çok büyük imkanlar var.  Afrika kıtasında gerek üretim açısından, gerekse bizim ürettiklerimizin tüketimi açısından, pazarı açısından, son derece büyük imkanlar var. Elimizi çabuk tutmamız gerekiyor.

Tarım sektöründeki üretici birliklerini çok önemsiyoruz. Başta kooperatifler, süt üreticileri birliği ve Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği, yetiştirici birlikleri, damızlık birlikleri altındaki yetiştirici birlikleri de başta olmak üzere bu birliklerimize son derece önemli görevler düştüğünü gelişen şartları özellikle teknolojide üretimdeki değişimleri üreticiyle paylaşma ve pazarla ilgili kilitleri açma noktasında birliklerin üzerine ciddi görevler düşmektedir. Çiğ sütün nasıl satılacağı ile ilgili tebliğ yayınladık. Çiğ süt sağlıklı olması gerekiyor. 4 0C'nin altında muhafaza edilerek son tüketiciye ulaşması gerekiyor. Sütü alan tüketici peynirini, yoğurdunu yapabilmeli. Amaç süt tüketimini talep çerçevesinde arttırmak. Ne kadar çok süt tüketirseniz hayvancılığı da o kadar çok geliştirirsiniz.  Ne kadar çok sütü peynire dönüştürürseniz, ne kadar çok Pazar bulursanız o derece hayvancılığınız, süt üretiminiz gelişir. Bu anlamlı çalıştayı düzenleyen bütün temsilcilere çok teşekkür ediyorum, üreticilerimize bereketli bir üretim sezonu geçirmelerini diliyorum. Dedi.

Çalıştayın açılış toplantısında Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya UZEN, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel ACER, Çanakkale Valisi Orhan TAVLI da birer konuşma yaptılar.

Çalıştayda İki gün boyunca çalışma gruplarını yönetecek olan Moderatörlere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafında plaket verildi.

Toplantının ardından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK Çanakkale Valisi Orhan TAVLI' yı makamında ziyaret etti.

Ziyaretin ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK ve protokol Halk Bahçesine geçerek hep birlikte Peynir Tadım etkinliklerinin açılışını gerçekleştirdiler. Bakan Faruk Çelik ve protokol burada kurulu 70 standı tek tek gezerek firmaların peynirlerinin tadına baktı ve firmaların sorunlarını dinledi. Bakan Faruk ÇELİK'e burada üreticiler ve etkinliğe katılanlar tarafından büyük ilgi gösterildi.

Peynir tadım etkinliklerine Çanakkale'liler ve İl dışından gelen peynir severler iki gün boyunca yoğun ilgi gösterdiler. Firmalar gösterilen yoğun ilgiden memnun kaldıklarını dile getirdiler.

Çalıştay Kolin otelde 2 gün buyunca 4 farklı grupta gerçekleşti. Gruplarda; sektörün temel sorunlarının tespit edilmesi, bunlara çözüm önerilerinin getirilmesi, bu çözüm önerileri için uygulanacak Bakanlık Strateji ve Eylem Planlarının hazırlanması, markalaşma, pazarlama, coğrafi işaret konuları hakkında uygulanan politika ve desteklemelerdeki eksiklikler veya geliştirilebilecek yeni politikalar, peynir üretme teknolojisiyle ilgili sorunlar, peynir kalitesiyle, standartlarıyla ilgili sorunlar ele alındı.

Çalıştay; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Dardanos Yerleşkesinde yapılan çalışma gruplarının değerlendirme sunumları ile sona erdi.