T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ortak Akıl Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 8.05.2017

ÇANAKKALE İLİ TARIM SEKTÖRÜ ORTAK

AKIL TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ…

Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının öncülüğünde, Çanakkale İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale Ticaret Borsası ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi işbirliği ile 4 Mayıs 2017 tarihinde Çanakkale Kolin Otel'de gerçekleştirildi.

Çanakkale ili Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısına Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet DANİŞ, Çanakkale Valisi Orhan TAVLI, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür GÖKHAN, Vali Yardımcıları,  Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Yücel ACER, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından Genel Müdürler, Daire Başkanları, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya UZEN,  Kurum Amirleri, Oda ve Birlik Başkanları, Kooperatif Başkanları, Köy Muhtarları ve çok sayıda üretici katıldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; tarımın önemli, kıymetli ve değerli bir alan olduğunu belirterek, "Dün de değerliydi bugün de değerli ama gelecekte daha da değerli olacak. Onun için bağımıza, bahçemize, ağılımıza, ahırımıza sahip çıkalım." dedi.

Çelik, "Çanakkale İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, dünyada 800 milyon aç, 1 milyar yoksul insan bulunduğunu, 39 ülkede gıdaya, 80 ülkede de suya erişimde sorun yaşandığını belirtti. Bu tablonun, geleceğin dünyasını gösterme açısından son derece önemli olduğunu vurgulayan Çelik, "Dünyada üretilen gıdaların yüzde 77'sini yüzde 20'lik kesim tüketiyor. Yüzde 80'ine ise yüzde 23'lük gıda kalıyor. Dengesizlikler her alanda almış başını gidiyor. Bu durum tabii ki sorunları da beraberinde getirecek." diye konuştu.

Milli Tarım Projesi ile kendi kendine yeten bir hayvancılık sistemini, kendi halkının sofrada beklediği eti, sütü kendisi üreten bir hayvancılığı desteklediklerini anlatan Çelik, bu modelde 30 ilde mera hayvancılığı yetiştiricisi bölgesi ilan ettiklerini söyledi. Bakan ÇELİK ayrıca Türkiye'de Damızlık üretim merkezleri oluşturduklarını ve yerli hayvancılığı öne çıkaracak çalışmalar yaptıklarına da değinerek, "Şimdi 400 ila 500 bin hayvan ithal ediyoruz, 'etmeyelim arkadaşlar', bu olmuyor, Türkiye için uygun değil. Bu ithalat sadece bugün değil, 1970'de 80'de 90'da da var. Cumhuriyet'in kuruluşundan itibaren var." dedi. Milli Tarım Projesi ile kendi kendine yeten bir hayvancılık sistemini, kendi halkının sofrada beklediği eti, sütü kendisi üreten bir hayvancılığı desteklediklerini anlatan Çelik, bu modelde 30 ilde mera hayvancılığı yetiştiricisi bölgesi ilan ettiklerini söyledi.

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: "38 ilimizde damızlık düve merkezi, 31 ilimizde damızlık koç ve teke merkezi, 13 ilimizde de damızlık manda üretim merkezleri oluşturduk. Amacımız, hayvancılık yapan üreticilerimizin, bu merkezlerden aracısız olarak kültür ırk dediğimiz verimli ırklardan uygun fiyatla alması ve hayvancılığı bu şekilde devam ettirmesi. Bu merkezler Türkiye'nin her yerinde oluşmaya başladı. Çok ciddi destekler var. Böylece ucuz mal temin edip hayvancılıkla uğraşan kardeşimiz inanıyorum ki daha hevesle ve şevkle çalışıp daha çok kazanacak. İşte biz üreticimizin daha çok kazanacağı bir hayvancılığı geliştireceğiz. "Sütte sorun yaşamıyorsanız hayvancılıkta da yaşamazsınız" dedi.

"Toprağımızı koruyacağız" diyen Çelik, toprakta sıkıntı olduğunu, üreticilerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini belirterek, Kimse üreticiye 'Toprakta bu kadar kimyasal ilaç kullanılmaz.' dememiş. Ne kadar çok gübre atarsan verim daha yüksek olur zannediliyor, hâlbuki tam tersi. Ne kadar çok su verirsen o kadar verim elde edilir zannediliyor. Yok, öyle bir şey." diye konuştu. Toprağın kalitesinde ciddi sorunlar olduğunu belirten Çelik, toprağı korumak gerektiğini kaydetti.  Çelik, "Ülkenin birçok yerinde olduğu gibi Çanakkale'mizdeki ovalarımızı da tarımsal sit alanı ilan ettik. Sayıları 200'ü bulacak bu ovalara artık çivi çaktırmayacağız." dedi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK, "Artık uluslararası pazarlarda, ekmek ağızda değil, aslanın midesinde. Oradan da pazar payı alacaksınız. Nasıl alacaksınız? Peynir, süt, süt tozu, bitkisel ürünler, meyveler, sebzeler, nasıl dünya pazarlarında nasıl yer alacak? Yer alabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak iş forumları başlattık ve 6 ülkeyle iş formu yaptık. Mayıs ayı içinde Çin'e gideceğine de değinerek, Çin pazarına süt tozu, meyve ve sebze vermenin yollarını arayacaklarını söyledi.

Çanakkale İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısında daha sonra sektör temsilcileri de söz alarak; sektörün temel sorunlarını dilek ve temennilerini dile getirdiler. Daha sonra sektörün temel sorunlarının tespit edilmesi, bunlara çözüm önerilerinin getirilmesi, bu çözüm önerileri için uygulanacak Bakanlık Strateji ve Eylem Planlarının hazırlanması, markalaşma, pazarlama, coğrafi işaret konuları hakkında uygulanan politika ve desteklemelerdeki eksiklikler veya geliştirilebilecek yeni politikalar, peynir üretme teknolojisiyle ilgili sorunlar, peynir kalitesiyle, standartlarıyla ilgili sorunlar ve tarımın diğer konularındaki sorunlar sektör temsilcileri ile ele alınarak Çanakkale İli Tarım Sektörü Ortak Akıl Toplantısı sona erdi.