T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Lider Çocuk Tarım Kampı

Yayın Tarihi : 25.05.2017

2017 yılı  "Lider Çocuk Tarım Kampı" Etkinliği Gerçekleştirildi...

İl Müdürlüğümüzce 2017 yılı  "Lider Çocuk Tarım Kampı" 3 gün süreli olarak çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızca 81 ilde "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında İlköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenliği hakkında bilgi vermek amacıyla kamp etkinlikleri düzenlenmekte olup; Bu bağlamda Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzce ilimizde de 22-23-24 Mayıs 2017 tarihlerini kapsayan 3 gün süreli etkinlik, İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen Merkez Özlem Kayalı İlköğretim 4.Sınıflarından oluşan 24 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi.

İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda bir konuşma yapan Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim BÜYÜKGAGA; "Şehirde yaşayan toprağı, bitkiyi ağacı tanımayan çocuklarımızı, Lider Çocuk Tarım Kampı adı altında bir etkinlikle doğayla buluşturmayı amaçladık, bu kamp ile çocuklarımız doğayı daha yakından tanıyacaklar, tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunu görecekler, kırsalda yaşayan çiftçilikle uğraşan insanlarımızı görüp daha yakından tanıyacaklar" dedi.

2017 yılının Birleşmiş Milletler tarafından "Kalkınma için Sürdürülebilir Turizm Uluslararası Yılı " olarak ilan edilmesi sebebiyle Bakanlığımız tarafından bu yılki etkinliğin konusu "Ülkemizde Kırsal Turizm" olarak belirlenmiştir. Kamp etkinliğinde sürdürülebilir çevre içerisinde doğal güzellikler ve sağlıklı tarımsal üretim konusunda farkındalık yaratmak, geleneksel kültür ve sanatı yaşatmak, kırsal yaşama ait bilgi ve deneyim alışverişinin yeni nesillere aktarılması ve aynı zamanda kırsal yörelerin kalkınmasını sağlamak amacıyla kırsal turizm konusu ana tema olarak belirlenmiştir.

Bu kapsamda  "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliğinin 1.Gününde İlimizde Kırsal Turizm'in önde gelen yerlerinden olan;  Bayramiç ilçesi Evciler Köyü'nden sonra 5 km mesafede bulunan Ayazma, Kazdağı'na özgü uzun ağaçları, buz gibi suları ve piknik yerleri ile bölgenin en güzel mesire yerlerinden olan Ayazmada doğa ile kucaklaşma şansı yakaladılar. Ayrıca yine o bölgede bulunan S.S.Evciler Köyü/ Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait  "Ayazma Alabalık Üretim" tesisini ziyaret ederek Alabalık üretimi hakkında bilgi edindiler. Yine Bayramiç İlçemizde üretici olan Mehmet Demiroğlu'na ait "topraksız tarım seraları" ziyaret edildi. Topraksız tarım ile meyve ve sebze üretimi yapılan seralarda üretim teknikleri, yapılan işlemler ve topraksız tarımın avantajları hakkında öğrencilere bilgiler verildi.

2. Gün Ezine İlçemize bağlı Çamlıca köyünde bulunan "Güleryüz Saanen Irkı Keçi Çiftliği" ziyaret edildi. Burada çocuklar otomatik sağım sistemini uygulamalı olarak yaptılar ve yeni doğmuş oğlaklarla bire bir temas ederek işletme hakkında bilgi edindiler. Akabinde ilimize özgü olan ve kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi haline gelen Coğrafi İşaret tescil belgesine (Menşei işaretine) sahip "Ezine peyniri" üretimi yapan işletmelerden biri olan Özsoylar Gıda ve Süt San. Tic. A.Ş. ziyaret edildi. Tesiste beyaz peynir ve kaşar peynirinin üretim aşamaları üretim sırasında gezilerek görüldü. Tesisin laboratuvar bölümünde de peynire yapılan testler uygulamalı olarak gösterildi. Ayrıca çocuklar peynir çeşitleri tatma fırsatı buldular. Yine Ezine ilçemiz Gökçebayır köyünde Ümit Akgün adlı genç girişimciye ait seralarda yetişen meyve sebzelerin yetiştirme şeklini ve biyolojik mücadele yöntemlerini yerinde görerek incelediler, üreticiden bilgiler aldılar.

3. Gün ise; İlimiz Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi bünyesinde bulunan aynı zamanda Türkiye'nin ilk ve tek deniz müzesi "Piri Reis Deniz Müzesi" ziyaret edildi. Müze Koordinatörü Öğr. Gör. Pınar İŞMEN tarafından gerçekleştirilen sunumla müzenin özel koleksiyonlarından olan deniz canlıları farklı tarihlerde Marmara, Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de yakalanmış iki yüzden fazla kemikli ve kıkırdaklı balık ile su omurgasızları adı altında toplanan kafadanbacaklılar ve kabuklular ve daha birçok çeşitten oluşan müzeyi, çocuklar gezerek, görerek ve yerinde, inceleyerek bilgi sahibi olarak ayrıldılar.

Daha sonra İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bahçesinde açılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 yılında  "Tarım ve İnsan" konulu ulusal Fotoğraf Yarışması'nda dereceye giren fotoğraflardan oluşan sergiyi gezerek tarımın her dalındaki faaliyetleri yansıtan görsel şenliği gezerek doyasıya yaşadılar.

Etkinliğin sonunda Müdürlüğümüz Toplantı salonunda İl Müdür Vekili Mehmet SEZER, öğrencilere hitaben kampın kapanış konuşmasını yaparak üç gün süreli gerçekleştirdiğimiz "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliği boyunca tarımla ilgili temel bilgilerin yanı sıra Bitkisel ve Hayvansal üretimi uygulamalı olarak yerinde inceleme,  çiftçiler ile tanışma, kaynaşma şansı yakaladınız diyerek bu tarz etkinliklerin daha fazla olmasını diledi ve 24 çocuğa katılım belgesi verilerek etkinlik sonlandırıldı.