T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Süt Günü

Yayın Tarihi : 26.05.2017

Çanakkale'de Dünya Süt Günü Kutlandı…

Çanakkale de Dünya süt günü; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen törenle kutlandı. Törende aynı zamanda değişik tarihlerde düzenlenen süt hijyeni kursuna katılan üreticilerin sertifikaları da verildi. Süt günü dolayısı ile düzenlenen kompozisyon yarışmada dereceye giren öğrencilerin ödülleri de verildi.

Düzenlenen programa; İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Hakan BATIBEKİ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler ve Şube Müdürü H.İbrahim BÜYÜKGAGA, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Mustafa NAZLIM, Gıda ve Yem Şube Müdürü HÜSEYİN ÖZEN, Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürlüğü Şube Müdürü İbrahim FIRAT, sivil toplum örgütü üyeleri, teknik personel, kadın çiftçiler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcımız Hakan BATIBEKİ; 1956 yılında Dünya Sütçülük Federasyonunun aldığı bir kararla 21 Mayıs dünya süt günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde de süt tüketimini arttırmak için 1991 yılından bu yana 21 mayıs haftası Bakanlığımızca süt haftası  olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu hafta Ülkemiz genelinde düzenlenen çeşitli etkinliklerle süt haftası olarak kutlanmaktadır.

Sütün insan beslenmesindeki önemini hepimiz biliyoruz. İçerdiği besin maddeleri, proteini ve kalsiyumun özellikle çocuklar başta olmak üzere bütün insanlar için önemli bir gıda maddesidir. Ülkemizde tüketilen içme sütün yaklaşık %93 inek sütünden elde edilmektedir. Bunun %4 ü keçi sütü %3 ü koyun sütü olarak kullanılıyor. Bu kullanılan içme sütünün yaklaşık  %86 sı UHT diye nitelendirdiğimiz yüksek ısıdan geçmiş şekilde paketlenmiş süt olarak bunun dışında kalan değişik şekillerde pastörizasyon ve diğer ısıl işlemlerden geçmiş süt olarak tüketiliyor.

25-30 yaşlarına kadar alınan süt kemiklerdeki kalsiyum yoğunluğunun artmasına katkıda bulunuyor. Daha sonraki yaşlar da alınan sütte bu yoğunluğun düşmesini azaltmaktadır. Bu derece önemli olan sütü ömür boyu günde en az iki bardak olarak tüketmeliyiz. Bu programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim. Dedi.

Tören kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödüllerinin verilmesi ve Aşağıokçular, Dümrek köylerinde Süt Hijyeni kursuna katılan üreticilerin sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.

Ayrıca Törene katılanlar İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen Tarım ve İnsan Konulu fotoğraf sergisini de gezdiler.