T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Günü

Yayın Tarihi : 29.05.2017

Çanakkale Dümrek Köyünde Organik Zeytin Yetiştiriciliğinde Yeşil Gübreleme Tarla Günü Yapıldı….

Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi kapsamında, Organik Zeytin Yetiştiriciliği yapılan ve geçen yıl içerisinde ÇATAK Projesi kapsamına alınan; Çanakkale İli Dümrek Köyü'nde, Organik Zeytin Yetiştiriciliğinde yeşil gübrelemenin yaygınlaştırılmasının sağlanması konulu tarla günü yapıldı.

Etkinliğe Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü H.İbrahim BÜYÜKGAGA, köy muhtarları, İlgili teknik personeller, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden öğrenciler ve çok sayıda üretici katıldı.

Yapılan tarla gününde bir konuşma yapan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL;" İlimizde organik tarım faaliyetlerine 2002 yılında başlandı. Çanakkale'de 625 üretici organik tarım yapıyor. 46 bin dekarlık organik tarım alanımız var. Bunların içerisinde ana ürün olarak zeytin bitkisi organik olarak üretilmektedir. Zeytinin yanı sıra diğer meyve ve sebze türleri, yem bitkileri, baklagiller, süt ve kırmızı ette ilimizde organik tarım sertifikasına sahiptir. Aynı zamanda üreticilerimize; çevrenin, doğal dengenin korunması bilincini kazandırabilmek, bizim için en önemli görevdir. Bununla birlikte organik tarım yapamadığımız yerlerde iyi tarım uygulamalarını ve entegre kontrol ürün yönetimini gerçekleştiriyoruz. Organik tarım yaptığımız alanlarda bir de aynı zamanda çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması projesi uyguluyoruz. Toprak verimliliğini arttırmak açısından farklı uygulamalarda yaptık. Burada bulunduğumuz bu tarla günü buna bir örnektir. Üreticimiz Turan bey kendisi zeytin üreticisi, Organik tarım yapıyor. İl Müdürlüğümüzün Projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Organik zeytin alanında tabi ki en önemli etkenlerden biri toprağın verimliliğini sürdürmek, organik maddeyi arttırmak. Kimyasal madde kullanmadan doğal kökenli preparatlarla toprağın ihtiyacı olan besin maddelerini kazandırmaktır. Bunlardan biride yeşil gübreleme uygulamasıdır. Baklagillerin yeşil gübre olması yanı sıra bir de havadaki serbest azotu köklerindeki bakteriler sayesinde toprağa pikse edebilme özelliği de vardır dedi.

Yoğun olarak organik tarım ile İTU yapılan köylerde yeşil gübrelemenin öneminin üreticilere benimsetilmesi amacıyla "Organik ile İTU Zeytin Yetiştiriciliğinde yeşil gübrelemenin öğretilmesi demonstrasyonları" kurulmuş olup, Etkinlikte çiftçilere "Yeşil Gübreleme" tekniğini uygulamalı olarak gösteriliyor. Dedi.

İl Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Rıza AKKOYUN ve Tekniker Gökalp ŞAHİN tarafından "Zeytin Hastalık ve Zararlıları" konusunda katılımcılara bilgi verildi.

 Yeşil gübrelemenin yapılışı uygulamalı olarak üreticilere gösterilerek, yapılan ikramlarla tarla günü son buldu.