T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Analiz Toplantısı

Yayın Tarihi : 9.06.2017

Hububat Hasadı Öncesi Sektörel Analiz Toplantısı…

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürlüğü, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Çanakkale Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası işbirliği ile hububat sezonu öncesinde sorunlar ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü " Çanakkale Hububat Sektörü Analiz Toplantısı" Çanakkale Ticaret Borsası Konferans salonunda yapıldı.

Düzenlenen toplantıya; Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem KARADAĞ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, TMO Bandırma Şube Müdürü Suat ÜNLÜ, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç.Dr. Arda AKÇAL, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Yrd. Doç.Dr. Fatih KAHRIMAN, Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Biga Ticaret Borsası Başkanı- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Mesut OKYAY, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı AVCI, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya ÜZEN, Meclis Başkanı Abdullah DENİZ, Meclis Başkan Yardımcısı İzzet ARICI, Yönetim Kurulu Üyesi Zakir TANRIKULU, Meclis üyeleri Sinan ERDOĞAN, Sinan YÜCEL, Yaşar ÇETİN, Tarım Kredi Kooperatif Müdürleri ve Çanakkale Ticaret Borsası-Biga Ticaret Borsası hububat sektör kurulu üyeleri katıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ toplantıdaki konuşmasında, "Gün geçmiyor ki biz zararlarla, ürettiğimiz ürüne her ne şekilde olursa olsun zarar veren canlılarla uğraşmayalım. Tabi ki bunlar bizim asli görevlerimiz. Eğerki bunları yapamazsak istediğimiz oranda ne verime ulaşabiliriz, ne de kaliteye ulaşabiliriz.  Dolayısıyla bizde İl Müdürlüğümüz olarak, Bakanlığımız olarak bir dizi iş ve işlemleri yürütmekteyiz. Mesela İl Müdürlüğümüz personelleri 18 Nisan'dan bu yana 81 kişiyle İlimizin her tarafını karış karış gezerek, süne mücadelesi ile ilgili tespitlerini yapıyorlar. Surveylerini, kışlaklardan tutun da yumurta nivf dönemine kadar hepsinin tek tek analizlerini yaparak, ona göre hazırlamış oldukları raporlarını üreticiye duyuruyorlar. İlaçlama zamanlarını yada yerlerini bildiriyorlar.

İl Müdürü KARADAĞ; "Buğday Ülkemizde de İlimizde de öne çıkan ürünlerimizden bir tanesi. 2017 yılında Başkanımızın belirttiği gibi 22 milyon ton buğday üretim rekoltesi beklenmektedir. Ülkemizde yıllara göre  değişmekle beraber 19-20 milyon ton buğday üretimimiz olduğunu görüyoruz. Çanakkale'de ise yine yıllara göre değişmekle beraber 800 bin ile 1 milyon dekarlık bir alanda buğday üretimi yapılmakta ve yaklaşık olarak dekara ortalama 430kg'dan 330bin civarında ürün alınmaktadır. İlimizde 109 farklı ürünün üretimini yapıyoruz. Ve bunlardan 65 tanesi ekonomik değere haiz. 65'in içerisinden 35 tanesi üretim miktarı bakımından ilk 10'a girmekte. Demek ki üretim çeşitliliği, miktar ve kalitesi bakımından çok önemli bir yere sahibiz Çanakkale olarak. Bunun da değerini bilmemiz gerekmekte" dedi.

İl Müdürü KARADAĞ; ayrıca biraz önce bahsettiğim gibi arkadaşlarımız 81 kişiyle süne mücadelesi yaptılar, buna ek olarak bu yıl biyolojik mücadelede parazitoit salımı gerçekleştirdik. Çok mecbur kalmadıkça kimyasal ilaçlama izni vermiyoruz ama çiftçimizi, tüccarımızı da düşünmemiz gerektiğinden, onlarında kaybı olmamasını istediğimizden, kimyasal ilaçlama iznini veriyoruz. Ve inşallah bu yılın geçen yılı aratmayacağını düşünüyoruz. Kalite ve verim olarak en azından geçen yılki gibi ürün elde edeceğimizi tahmin ediyorum diyerek, bu işten para kazanan, emeği geçen kişilerin ürünleri, kazançları bol olur temennisi ile sözlerine son verdi.  

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim Ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak EGESEL sunumunda; Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü  olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri,nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.

Ayrıca EGESEL; Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, Süne Emgi Oranları, yıllara göre Milli Ekonomiye Katkıları, Ticaret Borsalarında geçen yıllarda gerçekleşen ortalama buğday analiz sonuçlarını bildirdi.

2016 yılında yapılan buğday çeşit demonstrasyonu ile ilgi bilgiler veren EGESEL, sorunlar ve çözüm önerileri ve alınması gereken tedbirleri belirtti.

Ardından ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden Yrd.Doç.Dr.Fatih KAHRIMAN bir sunum yaptı. Sunumunda; Bölgemiz fiziki ve coğrafi yapısı, tarımsal işletme büyüklükleri, bölgede sulama düzeyi, işlenebilir arazi dağılımı, tahıl yetiştiriciliğini etkileyen unsurlar, iklim ve tahıl yetiştiriciliğine etkileri, çeşit seçimi-tahıl türlerine göre çeşitler, tarımsal uygulamalar, toprak hazırlığı, ekim zamanı, derinliği, sıklıkları, gübreleme, yabancı otlarla mücadele konularındaki önerilerini belirtti.

Sunumların ardından sektör kurulu üyeleri tek tek söz alarak sektörle ilgili aktarmak istedikleri konularda görüş belirttiler. Toplantı, karşılıklı fikir alışverişleri ve önerilerin ardından sona erdi.