T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buğday Demonstrasyonu Yapıldı

Yayın Tarihi : 6.07.2017

Çanakkale Kumkale' de Buğday Çeşit Demonstrasyonunda 1000kg'ın Üzerinde Verim Alındı...

Çanakkale'nin Kumkale köyünde yeni buğday çeşitlerini çiftçilere tanıtmak, verim ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla kurulan "Buğday Çeşit Demonstrasyonu" yapılan tarla günü ile sonuçlandı.

Kumkale'de yapılan Tarla Gününe; İl Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya,  ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Gökkuş, Prof. Dr. Harun Baytekin, Doç. Dr. Cem Egesel, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk, Bitkisel Üretim Şube Müdürü Başak Egesel, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü İbrahim Büyükgaga, Biga İlçe Müdürü Vasfi Karaca, Firma Temsilcileri, Tarım Kredi Kooperatifleri temsilcileri, Muhtarlar, Kooperatif ve Birlik Başkanları, üreticiler ve teknik personel katıldı.

İl Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER yaptığı konuşmasında; "İlimizde 2017 yılı Hububat ekiliş alanı 1.181.442 dekar, buğday ekiliş alanı ise 804.606 dekardır. 2016 yılında buğday 819.762 dekarda ekilmiş olup 332.304 bin ton ürün alınmıştır. Kumkale Köyünden Aytaç Pınar'a ait 9 dekar tarlada deneme amaçlı buğday demonstrasyonunu kurduk. Bu tür demonstrasyonlar İlimiz buğday tarımında hem bizlere hem de çiftçilerimize fikir vermek açısından son derece önemlidir. 23.11.2016 tarihinde ekimi yapılan demonstrasyonda Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait SABAN, KÖPRÜ ve tescil denemeleri devam eden BBVD3, BBVD24, BBVD7 çeşitleri ile Tarım Kredi Koperatifleri bünyesindeki TAREKS A.Ş.'ye ait, NOMADE, GLOSA ile tescil aşamasında olan MİRANDA ve OTİLİA çeşitleri kullanıldı. Sonuçlar hem verim değerleri bakımından hem de kalite özellikleri bakımından incelenip çiftçilerimize duyurulacaktır. Hayırlı ve bol kazançlar dilerim" dedi. Aynı zamanda Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya'da konu ile ilgili bir konuşma yaptı. Daha sonra Ziraat Mühendisi Volkan CAN ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Serin İklim Tahılları Şube Şefi Dr. İrfan Öztürk' te kurulmuş olan demonstrasyon ve kullanılan çeşitler hakkında bilgiler verdi.

Tarla Günü buğdayların biçerdöver ile hasadı ile sona erdi.

Hasat sonuçlarına göre alınan dekara kg verimleri;

KÖPRÜ:918 kg/dekar; BBVD 24:800 kg/dekar; SABAN: 800 kg/dekar; BBVD-7: 741 kg/dekar; BBVD-3: 729 kg/dekar;

MİRANDA:1106 kg/dekar; OTİLİA:1012 kg/dekar; NOMADE 941 kg/dekar; GLOSA:882 kg/dekar;

MASACCİO:818 kg/dekar; SAGİTTARİO(Sekreterya):724 kg/dekar; FLAMURA 85:716 kg/dekar; STENDAL:662 kg/dekar

Çeşitlere ait kalite özellikleri analiz sonuçları aşağıdaki gibidir. Demonstrasyon sonuçlarının üreticilerimize faydalı olmasını dileriz.