T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gökçeada

Yayın Tarihi : 3.08.2017

ORGANİK ADA GÖKÇEADA…

            Çanakkale de; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2017 yılı " İkinci Altı Aylık Eylem Planı" kapsamında; Gökçeada ve Bozcaada'nın "Organik Tarım Adası" ilan edilmesi çalışmaları kapsamında; Adaların Organik Tarım Potansiyeli, Gökçeada ve Bozcaada'nın, Organik Ada ilan edilmesi durumunda, avantajları ve dezavantajlarının değerlendirilip, bu ilçelerin Organik Ada ilan edilip, edilemeyeceğine karar verilmesi için düzenlenen ön çalışma toplantısı; 2 Ağustos 2017 günü, İda Kale Resort otelde Çanakkale Valisi Orhan TAVLI başkanlığında yapıldı.

            Toplantıya; Çanakkale Valisi Orhan TAVLI, Gökçeada Kaymakamı Muhittin GÜREL, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Arda AKÇAL, TARKOP Başkanı Mehmet ÖZKURNAZ, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Şube Müdürleri, Oda, Birlik Başkanları, Oda-Borsa Genel Sekreterleri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri ve Önder üreticiler katıldı.

            Toplantının açılışında; Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ tarafından, Gökçeada, Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskan Projesi ile Organik Tarım Projesi kapsamında bugüne kadar adalarda yapılan çalışmalar konusunda toplantıya katılanlara bir sunum yapıldı. Sunumda KARADAĞ; Gökçeada ülkemizin en büyük adasıdır ve ana karaya 27 km uzaklıktadır. Tarım alanlarında sulama konusunda bir sıkıntı yoktur. Tarımsal sulamada kullanılan bir baraj ve 4 gölet bulunmaktadır. İlçe ekonomisi Turizm, Tarım, Hayvancılık ve Balıkçılığa dayanmaktadır. 33.500 dekar tarım alanı bulunmakta. Bu alanların 8300 dekarında organik tarım yapılmaktadır.200 üretici organik tarımla uğraşmaktadır. 100.000 dekar mera alanı bulunmaktadır.  1310 büyükbaş hayvanın 842 si organik olarak yetiştirilmektedir. 94.915 küçükbaş hayvanın 3.258 organik olarak yetiştirilmektedir. 3.857 kovan arının 2049 kovanında organik arıcılık yapılmaktadır. Adalarda özellikle Gökçeada da konum ve yer olarak eksileri artıları olmasına rağmen organik tarım yapılması için uygun bir ortam bulunmakta şu anda tarım alanlarını % 25 inde organik tarım yapılmaktadır. Gökçeada 'nın Organik Ada ilan edilmesi bölgeye ve Gökçeada ya olumlu katkısı olacaktır. Dedi.

            Toplantıya Bakanlığı temsilen katılan Ziraat Mühendisi Hülya ERDEMİR YAĞLI yaptığı konuşmasında Organik tarım denince ilk aklımıza gelen il Çanakkale dir. Bizim en büyük rakibimiz gerçek te olmayan ama hepimizin bildiği doğal ürünler, hakiki ürünler, köy ürünleri bunlar son derece yaygın. Ama bir sınıflandırılması olmayan doğruluğu her zaman için tartışılır. Organikle eşdeğermiş gibi bir algı yaratılan ürünler. Belki Organik adayla beraber tüketicinin bilinçlendirilmesine bu yönde bir fayda sağlayarak organik nedir? Ve niçin tercih etmeliyiz, yönünde onlarda bilinçlendirme sağlayabiliriz.

            Sunumun ardından Vali Orhan TAVLI başkanlığında toplantıya geçildi. Toplantı da Vali Orhan TAVLI Gökçeada' nın Organik ada ilan edilmesi planlanmış. Gökçeada, Bozcaada bizim hem tarım yönünden, turizm yönünden en önemli iki ilçemiz ve adamız. Çanakkale bir tarım şehri. Tarım şehrinin yanında bizim üreticimiz bilinçli. Organik tarım denince tabi Çanakkale'nin, Ankara'daki bürokraside akla gelmesinin sebebi bir nedeni de bizim bizim çiftçimizin bu konuda bilinçli olması. Hepimizin bildiği gibi halkımızın alım gücü arttı. Tüketici artık bilinçli. Organik ürünlerin fiyatları yüksek olsa da tüketici bunları tercih etmekte. Bizler de Çanakkale olarak buradaki ekonomik alandan daha fazla nasıl üreticimizi nasiplendiririz. Bunun çabası içerisindeyiz. Gördüğümüz kadarıyla Gökçeada'da Organik Tarım yönünden bir çalışma var. Özellikle serbest dolaşan hayvancılık, zeytincilik güzel gözüküyor. Adada su problemi de yok. Bunlar adanın artıları. Benim öngörüm önümüzdeki 5 yıl içerisinde Gökçeada'nın yıldızının parlayacağı yıllar olacak. Özellikle gıda ve turizm alanında lokomotif bir ilçe olarak görüyorum dedi.

            Toplantıda Gökçeada Kaymakamı Muhittin GÜREL ve Belediye başkanı Ünal ÇETİN bugüne kadar Tarım ve Hayvancılık alanında yapılan çalımalar ve Gökçeada'nın organik ada ilan edilmesi için yapılan çalışmalardan büyük memnuniyet duyduklarını ve bölgeye çok büyük kazancının olacağını dile getirdiler.

Daha sonra toplantıya katılanlar Gökçeada nın Organik ada ilan edilmesinin adaya ve bölgeye olacak katkıları, dezavantajları, karşılaşılacak sorunlar ve çözüm önerileri, yapılması gereken çalışmalar konusunda görüşlerini dile getirdiler.

Toplantı Vali Orhan TAVLI'nın toplantıya katılanlara katkılarından dolayı teşekkür etmesiyle sona erdi.

Toplantının ardından iki gün boyunca bakanlık yetkilileri ve beraberindeki teknik ekip tarafından Gökçeada ve Bozcaada ilçelerindeki organik tarım alanlarında bir takım incelemeler yapılmak ve üretici görüşlerinin dinlenmesi için Bozcaada ya hareket edildi.