T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Çanakkale de Domateste Gübreleme Demonstrasyonu

Yayın Tarihi : 9.10.2017

ÇANAKKALE DE DOMATESTE GÜBRELEME DEMONSTRASYONU…

Çanakkale, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından; Merkez İlçeye bağlı Kumkale köyünde,  domates tarımında bitkinin ihtiyacı olan bitki besin maddelerinin, uygun zaman ve formda bitkiye verilmesini, çiftçilere öğretmek amacıyla; "Domateste Gübreleme Demonstrasyonu" Tarla günü yapıldı.

Düzenlenen tarla gününe; İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, İlçe ve Şube Müdürleri, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Öğretim Üyeleri, Köy Muhtarları, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürleri, Teknik personel, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğrencileri ile çok sayıda üretici katıldı.

Tarla gününde bir konuşma yapan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ; İl Müdürlüğü olarak, gübrelemenin doğru yapılması konusunda, çiftçilerimizi eğitmek amacıyla çeşitli demonstrasyon alanları kuruyoruz. Son 3 yıldır bunu devam ettiriyoruz. 2017 yılında üreticimizden Erdal ERTE'nin tarlasında bu uygulamanın yapılmasına karar verdik. Şöyle bir baktığımızda zaman, bir tek domateste gübreleme değil, bir fidenin dikiminden tutun da, her aşamasında bir eğitim öğretim içerisindeyiz. Buğday çeşitlerinin denenmesi çiftçimizin beğenisine sunulması veya arpa çeşitlerinin denenmesi çiftçimizin beğenisine sunulması tüm ürünlerde demonstrasyon alanı kuruyoruz. Bu kurulan demonstrasyonlar çok önemli. Bir çiftçimiz 18 farklı buğdayı ekip, deneme şansı bulamaz. Ama biz bu denemeleri yapıyoruz. Çiftçimizi hasat zamanı demonstrasyon kurduğumuz tarlalara götürüyoruz. Canlı, canlı ürünlerin verimini, kalitesini kendileri tespit ediyor, gözlüyor. Bu çok önemli bir hizmet.

 Domates üretimine baktığımız zaman ülkemiz dünya sıralamasında 4. olduğunu görüyoruz. 1 milyon 810 bin dekarlık alanda biz ülke olarak domates üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 13 milyon tonluk bir üretimimiz var. Çanakkale ise Türkiye'de üretilen domatesin % 5'ni üretiyor. Yani 100 bin dekar alanda yılda yaklaşık 600 bin ton 'un üzerinde domates üretimimiz var. Biz domates üretimimizin % 90'ı tarladan elde ediyoruz. Bölgemizde sera alanları fazla gelişmemiş. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde seracılığı geliştirmiş olacağız. Bu konuda çalışmalar yapıyoruz. Projeler hazırlıyoruz. İlimizin yaklaşık bitkisel üretimdeki üretim değeri 2,5 milyar ₺ dir. Bunun içerisinde 340 milyon ₺ lik kısmını domates üretimi oluşturuyor. Buda toplam bitkisel üretim değerleri içerisinde %14'e tekabül ediyor. Domates üretimimizde Biga, Merkez, Ezine ilçelerimiz en fazla üretimi gerçekleştiren bölgelerimiz. Hedefimiz çiftçimizin çok daha fazla kazanmasını temin edebilmek. Bu da kendi başına olmaz. Bazı kriterlerin ortaya konması lazım. Özellikle bitki besleme konusunda, bitki korumada, toprak bakımı gibi konularda gerçekten derinlemesine bilgi sahibi olması lazım. Eğer bu kriterlerin tamamını bir araya getiremezsek elde ettiğimiz ürün istediğimiz oranda, kalitede olmaz. Biz de nihai olarak amaçladığımız o yüksek geliri elde edemeyiz.

Sonuçta; gübrelemeyi doğru zamanda, doğru yerde, yeteri miktarda atmamız gerekmektedir. Dedi.

Kumkale Ovasında "Domates Güvesine Karşı Entegre Mücadele Kapsamında Biyoteknik Mücadele Uygulama Projesi" sorumlusu Dr. Berrin ALACA katılımcılara yaptığı sunumunda; Domates Güvesine karşı çiftçilerin toplu olarak mücadele etmelerinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı.

Tarla gününde; demonstrasyon alanında incelemelerde bulunan katılımcılara, Ziraat Mühendisi Gülistan TAŞDEMİR tarafından demonstrasyon hakkında bilgiler verildi. Taşdemir; İyi bir gübreleme, İyi bir toprak, bol verim, bol kazanç olduğu belirtildi. Üreticilerin sorularını yanıtladı.

Tarla günü yapılan ikramların ardından sona erdi.