T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Dünya Çiftçi Kadınlar Günü

Yayın Tarihi : 17.10.2017

ÇANAKKALE İL MÜDÜRLÜĞÜMÜZCE

 "15 EKİM DÜNYA ÇİFTÇİ KADINLAR GÜNÜ"  KUTLANDI…

                  "15 Ekim 2017 Dünya Çiftçi Kadınlar Günü", Çanakkale İl Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğümüz tarafından Çanakkale Deniz Polis Evinde düzenlenen kahvaltı etkinliği ile kutlandı.

        Çanakkale Ticaret Borsası, TARKOP ve Çanakkale Ziraat Odasının desteği ile düzenlenen etkinliğe Çanakkale Valisi Orhan TAVLI ve eşleri, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ ve eşi, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA ve eşi, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan ELVER, İl Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, bayan teknik personel, kooperatif başkanları, Sivil Toplum Kuruluşları kadın temsilcileri,  muhtarlar ve kadın çiftçiler katıldı.

        Etkinlikte kadın çiftçilerin adına bir konuşma yapan Yağcılar Köyü "Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatif " Başkanı Hatice Gezer 'in okuduğu yaşanmış bir kadın çiftçi hikayesi olan  "Sessizlerin En Sessizi " konulu hikaye oldukça duygulu anlar yaşattı. Konuşmacı kadın çiftçi Hatice GEZER;  "Kıymetli misafirlerimiz; gerçekten bu yaşanmış hikayeyi okurken ben de hem çok duygulandım, hem de çok gururlandım. Çünkü biz kadın çiftçilerin dilini bundan daha güzel bir hikaye anlatamazdı diyerek; Biz Çanakkaleli Kadın Çiftçiler de, bizlere hikayesini çok doğal bir dille anlatan "Havva Sarı" isimli kadın çiftçi arkadaşımıza "Şehitler Diyarı Çanakkale'den selamlar gönderiyor ve 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutluyoruz" dedi.

         Akabinde bir konuşma yapan Ziraat Odası Başkanı İsmail KAYA; "Çanakkale'mizde 109 farklı ürün yetiştirilmektedir. Bu 109 ayrı ürünün 35 tanesinde Çanakkale ilk 10 sırayı almakta olup bu da Çanakkale'nin tarımda ne kadar önemli bir yerde olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla bu başarıda erkek çiftçilerin olduğu kadar bayan çiftçilerimizin de bir o kadar payı vardır." dedi.

         "15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü" ilk olarak 2008 yılında Birleşmiş Milletler bünyesinde resmi bir kutlama olarak kabul edilmiş ve dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl 15 Ekim  "Dünya Kadın Çiftçiler Günü" olarak kutlanmaktadır. Amaç; kadın çiftçilerin toplumdaki sosyal statüsünü yükseltmek, tarımda çalışan kadınların, sorunlarına dikkat çekmek, kadınların tarımdaki etkinliğinin artırılmasını sağlamak, kadın çiftçilerin faaliyetlerinin görünür olmasını sağlamak, tüm dünyada bu günde ortak bir ruh oluşturarak farkındalık yaratmaktır." dedi.

Daha sonra; "Türkiye İstatistik Kurumu 2017 yılı Haziran ayı verilerine göre, ülkemizde tarımda 5 milyon 760 bin kişi çalışmakta, bunun 2 milyon 680 bin kişisi kadınlardan oluşmaktadır. Başka bir ifade ile tarımda çalışanların % 47 si kadınlardan oluşmaktadır. Çanakkale'de tarımda çalışan nüfus 180 bin kişi (180.388) olup, bunun 87 bin (87.097) kişisi kadınlardan oluşmaktadır. İlimizde tarımda çalışanların %48'i kadınlardan oluşmaktadır." şeklinde konuştu.

Konuşmasına "Tarımsal üretimin ana aktörü kadınlarımız, kadın çiftçilerimiz; tarımsal faaliyetlerde yükün büyük bir kısmını üstlenmektedir. Üretimin her aşamasında, tohum ekiminden, fide dikimine, çapalamadan, sulamaya, hasada, süt sağımından, hayvan bakımına kadar üretimin her kademesinde kadın çiftçilerimiz emek vermektedir. Öyle ki ilimizde meyve ağaçlarının budanmasında dahi kadınlarımızdan oluşan ekipleri görmekteyiz." Diye devam eden İl Müdürü Erdem KARADAĞ; "Düzenlediğimiz birçok çiftçi toplantılarına, kurslara kadın çiftçilerimiz katılmakta ve katılım sayısı da gün geçtikçe katlanarak artmaktadır. Bu eğitimlerde kadın çiftçilerimizin öğrenmeye istekli, azimli, meraklı ve kararlı olduklarını görmekteyiz. Ayrıca yenilikçi projelerde kurumumuzla çok güzel bir işbirliği içinde olduklarını söyleyebiliriz. Kadın çiftçilerimizin eğitim faaliyetlerinde de göstermiş oldukları yoğun ilgi ve katılımı aynı zamanda müdürlüğümüzce gerçekleştirdiğimiz sosyal etkinliklere de ilgi, alaka göstermeleri ve katılım sağlamaları bizleri çok mutlu etmektedir. Bundan dolayı da hepinize kurumum adına teşekkür ediyorum. Kadın çiftçilerimiz tarım alanında yaptıkları işlerin yanı sıra hem geleneksel ev işlerini yürütmekte ve hem de annelik gibi kutsal bir görevi de üstlenmektedir. Bu vesile ile tüm çiftçi kadınlarımızın 15 Ekim Dünya Çiftçi Kadınlar Gününü kutluyorum" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

         Etkinlikte; konuşma yapan Çanakkale Valisi Sayın Orhan TAVLI da; "Evlerinde çocuklarının anası, yol göstericisi, mutfağında aşçı, tarlasında işçi, hayvanlarının çobanı. Tarımın yükünü çeken, sırtlanan kadınlarımız." diyerek sözlerine başladı "Tüm kadınlar baş tacımızdır. Sizlerin hakkını emeğini hiçbir zaman ödeyemeyiz. Evet Çanakkale'de turizm var, tarih var ama aynı zamanda Çanakkale'miz müthiş bir tarım potansiyeli olan tarım şehri. Toprak Anadolu insanının bir sevdası. Tarımsal üretimde çalışanların yaklaşık % 50'sini kadınlarımız oluşturmaktadır. Kadınlarımız toprağa dokunduklarında, tarımsal üretime dokunduklarında kattıkları o sevgiyle tarımsal üretimde aldığımız o nefaseti, o tadı, kadınlarımızın o ürünlere kattıkları sevgiden kaynaklandığını huzurlarınızda ifade etmek istiyorum. Hepinize teşekkür ediyorum, sağ olun var olun" dedi. "Bugün burada "Dünya Kadın Çiftçiler Günü "nü kutlamak amacıyla; siz önder kadın çiftçilerimizle düzenlemiş olduğumuz kahvaltıda buluştuk. Her zaman kadın çiftçilerimizin yanındayız diyerek" 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününüz kutlu olsun dedi ve kadın üreticilere karanfil dağıttı. Daha sonra temsili olarak İlin Kadın Çiftçisi seçilen Erenköy köyünden etkinliğe katılan 72 yaşındaki koca çınar Firdevs BAŞTİMUR adlı Kadın Çiftçiye Vali Orhan TAVLI tarafından çiçek takdim edilirken duygulu anlar yaşandı. Ardından katılımcılarla birlikte "Tarlada Kadın Çiftçi" konulu fotoğraf sergisi de gezildi.

        Daha sonra etkinlik programı Kadın Çiftçilerin dünden bugüne yapmış oldukları çalışmalardan oluşan sinevizyon  gösterisi ve Oratoryo sunumunun izlenmesi ile sona erdi.