ÇANAKKALE DE 2018 YILI "LİDER ÇOCUK TARIM KAMPI" ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ...
2018 yılı "Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinlikleri Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 3 gün süre ile gerçekleştirildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 81 ilde "Lider Çocuk Tarım Kampı" adı altında İlköğretim 4. Sınıf öğrencilerine yönelik doğa bilinci ve çevre farkındalığını kazandırmak, tabiatla buluşmalarını sağlamak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenliği hakkında bilgi vermek amacıyla kamp etkinlikleri düzenlenmekte olup; Bu kapsamda Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce 07-08-09/Mayıs 2018 tarihlerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünce belirlenen Merkez Barbaros Hayrettin Paşa İlköğretim okulu 4/B sınıfından oluşan 25 öğrencinin katılımıyla bir dizi etkinlikler gerçekleştirildi.
Etkinliğin başlangıcında, Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan tanışma toplantısında İl Müdürü Erdem KARADAĞ öğrencilere hitaben kısa bir konuşma yaptı. Karadağ konuşmasında; "Şehirde yaşayan toprağı, bitkiyi ağacı tanımayan çocuklarımızı, Lider Çocuk Tarım Kampı adı altında bir etkinlikle doğayla buluşturmayı amaçladık. Bu kamp ile çocuklarımız doğayı daha yakından tanıyacaklar. Tarım nasıl yapılıyor, gıda ürünleri nasıl üretiliyor, tarladan sofraya nasıl geliyor bunu görecekler. Kırsalda yaşayan çiftçilikle uğraşan insanlarımızı görüp daha yakından tanıyacaklar" dedi.
"Lider Çocuk Tarım Kampı" etkinliği Bakanlığımızın 2018 yılı kamp etkinlik konusu olarak belirlediği "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi" kapsamında " Doğada Kendiliğinden Yetişen Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" tema'sı dikkate alınarak bu çerçevede gerçekleştirildi.
Etkinliğin 1.gününde Bakanlığımızca 2018 yılı lider çocuk tarım kampı konu teması olan "Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi" kapsamında Ziraat Mühendisi M. Uğurtan UZUNÖZ tarafından "Yenilebilir Yabani Bitki Türleri" konulu bir sunum yapılarak öğrencilere ilimizde ve bölgede yetişen yenilebilir yabani bitki türleri tanıtıldı. Öğrenciler bu bitkileri yakından tanıma ve tatma şansı yakaladılar. Ayrıca yine, Diyetisyen Merve AŞIK " Sağlıklı Beslenme" konulu sunum yaparak çocuklara dengeli beslenmenin önemini anlattı. Öğleden sonra ise Merkez İlçeye bağlı Gökçalı Köyünde bulunan " Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği' ne ait Bal Dolum Tesisi gezilerek inceleme yapıldı. Çanakkale İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İLERİ Öğrencilere arılıkları gezdirerek insanların arılardan korkmamaları gerektiğini tarımın devamlılığı için arıların olmazsa olmazlardan olduğunu, ayrıca arı ürünlerinin (bal, polen, arı sütü, propolis ve bal mumu) beslenmemizde ve apiterapi deki önemini anlattı. Öğrencilere arıcı maskesi giydirilerek arılıklar ziyaret edilip arı kovanlarını inceleme ve gözlem yapma şansı buldular.
2. Gün Bayramiç ilçesi merkezde bulunan Tatlan Pazarlama Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti. üretim yerini ziyaret ederek tahin helvasının üretim aşamalarını, işletme üretim sorumlusu Ziraat Mühendisi Tufan UÇAR anlatarak bilgiler verdi. Tahin helvasının ham maddesi olan Susam'ın ve helvanın beslenmemizdeki önemini vurgulayarak çocuklara helva çeşitlerinden tadımlar yaptırıldı. Daha sonra yine İl Müdürlüğümüz projelerinden olan zirai atıkların doğaya verdikleri zararları önlemek amacı ile hazırlanan Bayramiç Baraj Gölü Havzasındaki Zirai İlaç Atıklarının Toplanıp Bertaraf Edilmesi Proje tanıtıldı. Bayramiç ilçemizde yoğun ilaçlama yapılan köylerden biri olan Üzümlü köyüne gidilerek Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA öğrencilere bu projenin önemini anlatarak zirai atıkların doğaya ve insanlara ne kadar zararlı olduğunu anlattı. Ardından yine. Milli şairimiz İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY 'un Bayramiç İlçesinde restore edilerek çocukluğunu geçirdiği müzeye dönüştürülen ev ziyaret edilerek müze görevlileri çocuklara Milli şairimiz'in hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verildi.
3. Gün ise; Ezine İlçesi Şapköy de Bakanlığımız Genç Çiftçi Desteği Projesinden yararlanarak kurulan örnek sera tesisi gezildi. Serada üretimi yapılan sebze çeşitlerini ve üretim aşamaları hakkında üreticilere bilgiler verildi. Öğrenciler salatalık, marul ve çilek hasadı yaptırıldı. Sera dışında var olan bölgeye özgü Ebegömeci, Şevketibostan, Semizotu tanıtılarak doğada görmeleri ve incelemeleri sağlandı.
Öğrenciler kamp boyunca tarımla ilgili temel bilgilerin yanı sıra Bitkisel ve Hayvansal üretimi uygulamalı olarak yerinde inceleme, çiftçi aileleri ile tanışma kaynaşma ve üretimi yerinde görme şansı yakaladılar. Kamp etkinliği sonunda üretim yerinde çiftçi şartlarında 25 çocuğa katılım belgesi verilerek etkinlik sonlandırıldı.