T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Domates Demonstrasyonu

Yayın Tarihi : 18.07.2017

ÇANAKKALE DE "YERLİ VE YENİ DOMATES ÇEŞİTLERİ  "

DÜZENLENEN "TARLA GÜNÜ VE HASAT ŞENLİĞİ"

  İLE ÜRETİCİLERE TANITILDI…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı kapsamında Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma  Enstitü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan "Yerli ve Yeni Çeşitlerle  Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Tescil Edilen Yeni Domates Çeşitlerinin  Çiftçilere Ulaştırılması Ve Yaygınlaştırılması" Projesi kapsamında kurulan demonstrasyonları yerinde incelemek sonucunu görmek ve değerlendirmek amacı ile Çanakkale Biga İlçesine bağlı Sığırcık Köyünde "Domates Çeşit Demonstrasyonu Tarla Günü"  düzenlendi.

Tarla Gününe, Vali Yardımcısı Ömer Faruk ATEŞ,  İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, İlçe Müdürleri, Şube Müdürleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi "Kırsalda Kadın Hizmetleri Birimi" temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü temsilcileri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü temsilcileri, Biga Ziraat Odası Başkanı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, Birlik, Kooperatif Başkanları, Kurum Müdürleri, Köy Muhtarları, çok sayıda üretici katıldı.

Tarla gününde açılış konuşması yapan demonstratör Kadın Çiftçi Hatice ŞEN; "Böyle bir proje ile demonstrasyon kuracağımızı öğrendiğimde eşim ve  ben de hiç tereddüt etmeden   kabul ettik. Çünkü bu çeşitlerin atalarımızın tohumlarından İnce Kabuklu Eski Köy Tipi Domates Tohumlarından yola çıkarak geliştirildiğini öğrendim. Hepinizin bildiği gibi artık tüketiciler de daha organik, doğal,  hastalık ve zararlılarla mücadelede daha kontrollü üretim yapılan, yerli tohumlardan elde edilen  gıdaları tercih etmektedir. Dolayısı ile biz üreticiler de bu konuda elimizden gelen titizliği göstermeye çalışıyoruz, çalışacağız da içiniz rahat olsun" dedi.

Ardından Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ yaptığı  konuşmada;  "Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığınca 2015 yılından bu yana; kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere, daha verimli bir tarım için bilgi ve yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek ve kullanabilmelerini sağlamak, yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacıyla "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı başlatılmış olup, İl Müdürlükleri ve Araştırma Enstitüleri işbirliği ile yayım projeleri hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan bu proje, 2017 yılında Bakanlığımız yatırım programı kapsamına aldığı değişik konularda 21 il arasına girerek  desteklenmiştir" dedi. "İlimizde sulu tarım alanlarının ana ürünü olan domates yetiştiriciliğinde; fidelerin hazırlanması, fidelerin tarlaya dikilmesi, çapalama ve hasat gibi temel üretim aşamalarında "kadın işgücü" büyük rol oynamaktadır. Bu nedenle, domates üretiminde kalitenin ve verimin artırılmasında kadın çiftçilerimizin tarımsal yenilikler ile buluşturulması büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda kadın çiftçilerimize yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri ile yerli ve bölgeye uygun diğer domates çeşitlerinin özellikleri tanıtılarak, kalite ve verimliliğin artırılması amacıyla bu proje hazırlanmıştır" diyerek sözlerini şöyle tamamladı; "Çanakkale Domatesi'nin özellikli bir ürün olarak isim yapması ve ön plana çıkması da bölgedeki domates üretimini daha da önemli hale getirmiştir. Ayrıca pazarlarda büyük bir üne sahip olan "Çanakkale Domatesi" kalitesini koruduğu müddetçe pazar sıkıntısı çekmeyeceği kanaatindeyim" dedi.

Projede yer alan; Ege Pembesi-50,     MSC 50,      MASS 100,1      Köy Domatesi gibi 4 çeşitten oluşan ve her biri 1'er dekardan oluşan, 2 adeti Çanakkale Merkez Kumkale ve Dümrek köylerinde, 2 adeti ise Biga İlçemizin Bozlar ve Sığırcık köylerinde olmak üzere 4 adet demonstrasyon kurulmuştur.

Ayrıca bu 4 çeşidin yanında çiftçinin önceki yıllarda yaygın olarak ürettiği herhangi bir domates çeşidinden şahit dikim yapılmıştır. Bu denemiş olduğumuz yeni çeşitlerde, dönüme kaç ton ürün elde edildiği hasat sonunda kesin sonuçları elde ettikten sonra il Müdürlüğümüz web sitesinde yayınlanarak çiftçilerimize duyurulacaktır.

İl Müdürü Erdem KARADAĞ; demonstrasyon alanlarının seçimi yapılırken, farklı bölgelerde domates üreten, benzer problemlere ya da verime sahip olan köylerde, gönüllülük esasına dayanılarak, aynı zamanda yeniliklere açık, genç, önder kadın çiftçiler seçilmiştir. Biga ilçemiz, gerek iklim, gerekse toprak yapısında farklılık göstermesi ve ilimizdeki domatesin yaklaşık % 37' ni üretmesi ve hasatta erkencilik sağlaması ile son yıllarda domates yetiştiriciliğinde en büyük sorunlardan biri olan Domates Güvesi zararlısına karşı daha az risk taşıması nedeniyle tercih nedenlerimizden biri olmuştur" dedi.

Daha sonra katılımcılar ile birlikte  "Tarlada Kadın Çiftçi ve Domates Konulu Fotoğraf Sergisi"gezildi. Ardından  demonstrasyon bahçesi  gezilerek Ege Pembesi-50     MSC 50,      MASS 1001, Köy Domatesi'nden oluşan çeşitler hakkında konu uzmanları olan  Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Bahçe Bitkileri Bölümü ve Sebze Şubesi Bölüm Başkanı Yüksek Ziraat Mühendisi Sevgi MUTLU ve  Yüksek Ziraat Mühendisi Mehmet Asım HAYTAOĞLU   bilgi vererek tanıttılar. Akabinde tüm katılımcılar ile birlikte; Tarla Günü  kapsamda  düzenlenen  Biga / Bozlar Köyünde  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı Koordünatörlüğünde Biga Belediye Başkanlığı ve Esnaf ve Sanatlarlar Oadsı Başkanlığının destekleri ile  "Domates Hasat Şenliği" etkinlikleri yapıldı.

İl Müdürü Erdem KARADAĞ burada yaptığı konuşmada; Ülkemizde, 1.810.000 dekar alanda yaklaşık olarak 13.000.000 ton domates üretimi yapılmaktadır. Çanakkale'de ise yıllara göre değişmekle birlikte 90 ile 100 bin dekar alanda 2.700 üretici ile Domates üretimi yapılmakta olup; bu alanlardan yaklaşık 600 bin ton ürün alınmaktadır.Ülkemizde üretilen domatesin % 5'i Çanakkale'de üretilmekte olup, en fazla domates üreten 6. Sıradaki ildir.   Domatesin il ekonomisine katkısı 2016 yılında 340 milyon TL dir. Bu da ilde elde edilen bitkisel üretim gelirlerinin % 14'üne denk gelmektedir. En fazla domates üretimi Biga, Merkez ve Ezine ilçelerinde yapılmaktadır. Ayrıca, Çanakkale Domatesinin kalitesini ismini koruyabilmek için Hastalık ve Zararlıları konusunda, özellikle Tuta zararlısına karşı Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Ziraat Odaları, Üniversitemiz ve üreticilerimiz birlikte hareket ederek toplu mücadele başlattık. Amacımız; Tuta zararlısının zararını en aza indirmek, bunun için üreticilerimizin önceki yıllara göre daha az kimyasal ilaç kullanmasını sağlayarak, insan sağlığına,  çevreye, ekolojik sisteme en az zararla üretim yapmak. Tüketicilerimizin ağız tadıyla Çanakkale domatesini tüketmelerini temin etmektir diyerek,"Hasatın başladığı bu günlerde tüm üreticilerimizin "Bol Verimli,  Bereketli, Hastalık ve Zararlıların Olmadığı Bir Yıl Geçirmelerimi Temenni Ederim"  dedi.

Domates Hasat Şenliğinde  " EN GÜZEL DOMATES YARIŞMASI"na katılan üreticiler arasında;  birinciliği Rafet AYNUR, ikinci Samet GÜNER, üçüncülüğü ise Ufuk SALİ  paylaşarak çeşitli ödüller  aldılar. Hasat Şenliğinde  "Biga Sancak Mehter Takımı" bir gösteri yaptı. Vali Yardımcıssı Ömer Faruk ATEŞ'in de katılımı ile tarlada domates hasadı yapıldı.

Domates Yemeklerinden oluşan ikramlarla etkinlikler sona erdi.