T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üreticilerimiz Tarımsal Yeniliklerle Buluşturuluyor

Yayın Tarihi : 20.11.2017

ÇANAKKALE'DE 2017 YILINDAKİ TARIMSAL YENİLİKLER PAYLAŞILDI…

Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından; 2017 yılında uygulanan, Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında, "Bayrak ve Sancak Arpa Çeşitlerinin Tanıtılması" ve Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor Projesi kapsamında "Yerli ve Yeni Çeşitlerle Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması" projeleri, değerlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantı Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı.

            Toplantıya; İl Müdür Yardımcıları Mehmet Sezer ve Hakan BATIBEKİ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arpa Şube Şefi Aydın İMAMOĞLU, Sebze Şube Şefi Sevgi MUTLU ve Ziraat Mühendisi Mehmet Asım HAYTAOĞLU, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan ELVER, Ziraat Odası Başkanları, Konu Uzmanı Teknik Personel, Tarım Danışmanları ve Önder üreticiler katıldı.

            Toplantının açılış konuşmasını, İl Müdür Yardımcısı Mehmet SEZER yaptı. Sezer konuşmasında; "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının Koordinasyon ve Desteği ile Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilmiş olan yeniliklerin çiftçilere ulaşmasını sağlamak amacıyla, 2012 yılından itibaren 'Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması' Projesi faaliyete geçirilmiştir. Söz konusu proje kapsamında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğüz işbirliği ile yeni geliştirilen Arpa çeşitlerinin üreticilerimize tanıtılması amacıyla, 2012 yılından bu yana ilimizde arpa çeşit demonstrasyonları kurulmaktadır. Alınan sonuçlar düzenlenen tarla günleri ve İl Müdürlüğümüz web sayfası aracılığı ile son yıllarda da, yerel ve ulusal basın aracılığı ile üreticilerimize duyurulmaktadır.

 "Bayrak ve Sancak Arpa Çeşitlerinin Tanıtılması" Projesi, 2015 yılından bu yana ilimizde sürdürülmektedir. Bu yılda; İl Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa olarak ilimizde 4 farklı lokasyonda arpa çeşit demonstrasyonu kuruldu. Bu demostrasyonlar; Merkez ilçe Erenköy, Biga Balıklıçeşme ve Güvemalan , Çan Karakoca köylerin de uygulandı. Çeşit olarak Bayrak, Sancak, Bürküt, Troya ve yerli arpa çeşitleri kullanıldı.

Yine Bu yıl; Bakanlığımız  Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığımızca "Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor" Programı kapsamında İl Müdürlüğümüz ve Ege Tarımsal Araştırma  Enstitü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan "Yerli ve Yeni Çeşitlerle  Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Tescil Edilen Yeni Domates Çeşitlerinin  Çiftçilere Ulaştırılması Ve Yaygınlaştırılması"  projesini uyguladık. 

Proje kapsamında 2 farklı lokasyonda 4 demonstrasyon kurduk. Kurulan denemelerin 2 adeti Çanakkale Merkez Kumkale ve Dümrek  köylerinde,  2 adeti ise  Biga İlçemiz Bozlar ve Sığırcık köylerinde kurulmuştur. Çeşit olarak; Ege Pembesi-50,  MSC 50, MASS 1001 ve Köy Domatesi kullanıldı. Ve ayrıca bölgede yaygın olarak üretilen bir domates çeşidi de şahit olarak dikim yaptırıldı. Her çeşitten 1'er dekar dikim yapıldı.

Demonstrasyonların sonuçları, geniş katılımlı güzel bir organizasyonla düzenlenen tarla günleri ile üreticilerimize tanıtıldı.

2017 Yılında İl Müdürlüğümüz tarafından 19 Sonuç Demonstrasyonu, 48 Metot Demonstrasyonu olmak üzere toplam 67 demonstrasyon kuruldu. Bunların dışında Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi Kapsamında 4 Arpa, 4 Domates olmak üzere 8 demonstrasyon kuruldu. 19 Tarla günü düzenlendi.

Çeşitlerle ilgili ayrıntılı bilgileri sizlere uzman arkadaşlarımız verecekler.

Ben demonstrasyonun kurulmasında ve Tarla gününü hazırlanmasında emeği geçen başta üreticimiz olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederim." dedi.

Toplantıda, Projeler kapsamında, 2017 yılında kurulan demonstrasyonlardaki faaliyetler hakkında Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA tarafından katılımcılara ayrıntılı bilgi verildi. Dekara verim artışını sağlayan unsurlar anlatıldı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Toplantıya katılan Arpa Şube Şefi Aydın İMAMOĞLU tarafından Proje kapsamında ekimi yapılan Arpa çeşitleri konusunda bilgi verildi.

Yine Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden Toplantıya katılan Sebze Şube Şefi Sevgi MUTLU ve Ziraat Mühendisi Mehmet Asım HAYTAOĞLU tarafından Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sebze tohumlarının özellikleri ayrıntılı olarak katılımcılara anlatıldı.

Toplantı; demonstrasyonları kuran üreticilerin görüşlerinin alınması, katılımcıların sorularının cevaplandırılması ve yapılan değerlendirmenin ardından sona erdi.