T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eğitim ve Çiftçi İnceleme Gezisi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 8.12.2017

Kadın Çiftçiler

"Domates Yetiştiriciliğinde Sulamanın Önemi" konulu

"Eğitim ve Çiftçi İnceleme Gezisi" ne katıldı.

          Bakanlığımızca "KADIN ÇİFTÇİLER TARIMSAL YENİLİKLERLE BULUŞUYOR" Programı kapsamında, Çanakkale İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Ege Tarımsal Araştırma  Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan "Yerli ve Yeni Çeşitlerle  Domates Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Tescil Edilen Yeni Domates Çeşitlerinin  Çiftçilere Ulaştırılması Ve Yaygınlaştırılması" Projesi 2017 yılında uygulanmıştır.

          Söz konusu proje kapsamında kırsal kesimde yaşayan kadın çiftçilere daha verimli bir tarım için; bilgi yöntem sağlamak, kaynakları daha etkin yönetebilmek ve kullanabilmek amacıyla yeni teknolojileri öğretmek ve uygulatmak amacı ile İl Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde Bakanlığımıza bağlı Menemen /İzmir Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğüne  (UTAEM)  ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bir gün süreli  "Domates Yetiştiriciliğinde Sulamanın Önemi" konulu Eğitim ve Çiftçi İnceleme Gezisi gerçekleştirildi.

Menemen /İzmir Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünde Tarımsal Sulama ve Arazi Islahı Bölümü Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman ŞEN koordinatörlüğünde konu uzmanları tarafından verilen eğitimde;  "Sulama Nedir? Sulamada Temel Bilgiler, Türkiye'nin Su Potansiyeli ve Verim İlişkileri, Domates Yetiştiriciliği (sera ve tarlada), Yüzey altı Damla Sulama Yöntemi" konuları anlatıldı.

Daha sonra, Ege Tarımsal Araştırma  Enstitüsü Müdürlüğünde ise Bahçe Bitkileri Bölümü ve Sebze Şube Bölüm Başkanlığında konu uzmanları Ziraat Mühendisi Sayın M.Asım HAYTAOĞLU ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ayşe Kahraman koordinatörlüğünde konu uzmanları tarafından kurumda yapılan çalışmalar ve bölümleri tanıtan sinevizyon gösterisi, Yerli ve Yeni Tescil Edilen Domates Çeşitleri ve diğer tescil edilen sebze çeşitlerinden olan biber, patlıcan, kavun, marul vb. çeşitleri tanıtan sunumlar yapıldı. Akabinde çiftçilerin yoğun ilgi gösterdiği Enstitü Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve Türkiye'de ilk kurulan "Tohum Gen Bankası" gezilerek tohumların nerden, nasıl temin edildiği, nasıl ve ne kadar süre muhafaza edildiği hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde bilgiler alarak incelemelerde bulundular. Kadın Çiftçiler ayrıca Enstitünün yeni geliştirerek tescil edilen sebze çeşitlerinden biri olan (zümrüt) marul çeşidi serasını gezerek yeni çeşidin gelişimini yerinde inceleme şansı yakaladılar.

 İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şubesi Müdürlüğümüzce, Kadın Çiftçilere yönelik düzenlemiş olduğumuz Eğitim ve Çiftçi İnceleme Gezisine İlimiz Merkez İlçeye bağlı Kumkale, Tevfikiye, A.Okçular, Dümrek, Yukarı Okçular, Çınarlı ve Biga İlçemiz Sığırcık Köylerinden olmak üzere toplamda 40 üretici Kadın Çiftçi 5 teknik Personel katıldı.