T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarımsal Nüfus Gençleşiyor

Yayın Tarihi : 23.01.2018

TARIMSAL KURSLARIN SERTİFİKA TÖRENİNE BÜYÜK İLGİ…

Çanakkale'nin Biga İlçesinde; Tarımsal Nüfus Gençleşiyor, Sürü Yönetimi Elemanı Benim ve Onuncu Yıl Kalkınma planı Süt Hijyeni Eğitimi Projeleri kapsamında düzenlenen kursların, sertifika dağıtım töreni yapıldı. Kurslar Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Çanakkale İşkur İl Müdürlüğü, Biga Ziraat Odası Başkanlığı ile Biga Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünce ortaklaşa düzenlendi.

Biga Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda düzenlenen sertifika törenine; AK Parti Çanakkale Millet Vekili Ayhan GİDER, Biga Kaymakamı Mustafa CAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Hüseyin DARCAN, Biga İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan BİLEN, Biga Halk Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü Ali Hikmet CEVHER, İŞKUR İlçe Müdürü Yasin SEZGİN, Ziraat Odası Başkanı Beytullah ELMACI, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet ŞAHİN, İl Genel Meclis üyeleri, Şube Müdürleri, Oda başkanları ve çok sayıda kursiyerler katıldı.

Düzenlenen etkinlikte; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla düzenlenen, "Bu Toprağın Kadınları Milli Tarım Ruhu ile Buluşuyor" etkinliğinde sergilenen Oratoryo gösteriminin ardından konuşmalara geçildi.

AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan GİDER yaptığı konuşmada; Kurslar Türkiye'nin her yerinde açılıyor. Günlük 350 ton süt üretimi olan bir ilçede süt sığırcılığı kursunun açılmasının farklı bir anlamı, değeri oluyor. Büyükbaş hayvancılıkta Hayvan başına ortalama süt verimi ülkemizde 15-16 kg. iken, Biga da 25 kg dır. Ortalamanın çok üstlerine gelmiş ilçenin süt verimini biraz daha üstlere taşınma çabası hepimizi gururlandırıyor. Mutlu ediyor. Bu kursların temeli çok eski. Tarım teşkilatı, kurulduğu günden bu yana, hep eğitim faaliyetlerine önem vermiştir, Üretimin artmasının eğitimden geçeceğini düşünmüştür. Tüm yaptığımız işlerde heyecan varsa, ilgi varsa bir yerlere ulaşılıyor. Bunun haricinde başarılı olmanın bir yolu olduğunu bilmiyorum. Biz kadınlarımızda bu heyecanı bu ilgiyi görüyoruz. Biz üretirsek, kazanırsak güçlü oluruz. Güçlü olmamız demek devletimizin güçlü olası demektir. Kısacası üretiyorsak varız. Üretmiyorsak yokuz. Her konuda söz sahibi olmamız için üretmemiz gerekiyor. Bu anlamda bu üretimdeki kadınlarımıza emeklerinden dolayı teşekkür ederim. Dedi.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ yaptığı konuşmasında; Bakanlığımızın, yapmış olduğu protokol neticesinde, 2014 yılından buyana çeşitli kurslar düzenlenmekteyiz. Biz bu kursları; ziraat odalarımızla, İşkur ve Halk Eğitim Müdürlüklerimizle birlikte ilçelerimizde, köylerimizde düzenlemekteyiz. Bu gün burada 5 köyümüze düzenlediğimiz kurslar neticesinde 166 üreticimize sertifika vereceğiz.  166 sertifikanın 148 adeti bayan girişimci çiftçilerimize ait. Geriye kalan 18 adet sertifika erkek çiftçilerimize ait. Bayanlarımızın yapmış olduğu özverili çalışmaların neticesinde birçok alanda sorunları aşacağız. İl Müdürlüğü olarak bu projeler kapsamında Çanakkale de, 2017 yılında 76 kurs düzenledik. Düzenlediğimiz bu kurslara toplamda 1935 kursiyerimiz katıldı. Bu kursların içerisinde Biga'nın yeri çok büyük. Kurslara katıldığınız için, önem verdiğiniz için teşekkür ederim. Dedi.

Konuşmaların ardından kurslara katılıp başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi. Program yapılan ikramların ardından son buldu.