T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mera Islahı

Yayın Tarihi : 17.04.2018

MERA ISLAHI VE AMENAJMANI PROJESİ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI…

2017 yılında Çanakkale İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşbirliği ile hazırlanarak Proje Değerlendirme Komitesi ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edilen Ezine İlçesi Pınarbaşı Köyü Mera Islahı ve Amenajmanı projesi bilgilendirme toplantısı Pınarbaşı Köyü'nde yapıldı.

Toplantıya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ, Ezine İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ramazan EREN, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim BÜYÜKGAGA, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof Dr.Ahmet GÖKKUŞ, Teknik Personel ile çok sayıda üretici katıldı.

Toplantıda bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem KARADAĞ konuşmasında;  İlimizde 2002 yılında uygulanmaya başlanan Mera Islahı ve Amenajmanı Projeleri, bugüne kadar 17 yerleşim biriminde 31.920 dekar alanda yapıldı.  2018 yılın da 4 adet proje uygulanacak. Meralarımızda, hayvanlarımızın daha verimli otlaklarla buluşabilmesi için ıslah çalışmaları artarak devam edecek.

Pınarbaşı köyümüzün 3.580 dekarlık mera alanı var. Bu meranın 750 dekarlık kısmında ıslah çalışması başlatacağız. Hayvancılık yapan üreticimizin bu verimli meralardan daha fazla istifade ederek, yem maliyetlerini en aza indirmelerini amaçlıyoruz.

Pınarbaşı Mera Islah Projesi, 2018 ve 2022 yılları arasında beş yıl süreyle uygulanacak. Projenin bütçesi 370.000,00 ₺ dir. Meranın ıslahı konusunda her türlü desteği sağlıyoruz yeter ki köyümüz bunu istesin bizimle el ele vererek meralarımızın verimini en üst düzeye çıkaralım" dedi.

Ardından konuşma yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Proje Koordinatörü Prof Dr. Ahmet GÖKKUŞ ; "hayvancılıkta yem maliyetlerini düşürmenin ve kaba yemin en düşük maliyetle temin etmenin önemi hakkında üreticilere bilgi verdi.  Bu konuda meraların en uygun şekilde kullanımı, otlatma mevsimine riayet edilmesi ve mera ıslahında çiftçi desteğinin gerekliliğini vurgulayan Prof. Dr. Ahmet GÖKKUŞ projenin uygulama aşamaları hakkında yetiştiricilere bilgi verdi.

Toplantı üreticilerin sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.