T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Kurban Seçimi ve Kesiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yayın Tarihi : 13.08.2018

İL MÜDÜRÜ KARADAĞ'DAN

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ AÇIKLAMALAR

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Kurbanlık seçimi ve Kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda birtakım açıklamalarda bulundu.

Karadağ açıklamalarında; Kurban bayramını yakın bir zamanda inşallah idrak edeceğiz. Kurban bayramlarının olmazsa olmazlarının bir tanesi de kurbanlık seçimi ve kurbanlık hayvanların teminidir. Veteriner Sağlık Raporu veya nakil belgesi olmayan, Küpesi ile Pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi olan, çok genç ve besisini almamış, tüyleri karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü cansız hayvanların kesilmemesi gerekir. Özellikle dişi hayvanların kurban edilmesi geleceğimizi ipotek altına almamız demektir. Hayvancılığımızın geleceği olan anaç hayvanları yok etmektir. Bu da ilimizin ve ülkemizin hayvancılıkta yeter sayısına ulaşamamasıdır. Bunun için biz özellikle erkek hayvanları kurbanlık yapmamız gerekir. Diğer önemli bir husus kestiğimiz kurbanların çevreyi koruma adına iç organlarını gelişi güzel yerlere bırakmamamız gerekir. Merkezlere yakın olan yerlerde izinli olarak kurban kesimi yapılan yerler bizim kontrolümüz ve denetimimiz altında. Kontrol ve denetim alanlarının dışında kalan yerlerde, köylerde kurbanlık kesiminden sonra hayvanların iç organlarının gelişi güzel yerlere bırakılmamalı derin kuyu kazılarak gömülmelidir. Hayvanlardan bulaşabilecek zoonoz hastalıkların bulaşmasını önleyelim. Aynı zamanda çevreyi korumuş olalım. Bunun yanında köylerimizde kesilen kurbanların kulak küpelerini muhtarlıklara bırakalım. Muhtarlarımızda bunları toplu bir şekilde il/ilçe Müdürlüklerimize teslim etsinler ki biz bu hayvanların sistem üzerinden düşümünü yapabilelim. Tüm islam âleminin daha nice bayramlara huzurlu, sağlık, mutlu bir şekilde girmesini yüce Allahtan temenni ediyorum. Dedi.