T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Şarbon Hastalığına İlişkin Açıklama...

Yayın Tarihi : 10.09.2018

ŞARBON HASTALIĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMA…

            Şarbon hastalığına ilişkin açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ; Son günlerde kamuoyunu meşgul eden Şarbon hastalığı ile ilgili olarak gerek tüketicilerin gerekse hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin konu ile ilgili olarak aydınlatılması amacı ile Şarbon Hastalığı ve İl Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmaları konusunda bilgi vermek ihtiyacı doğmuştur.

            Şarbon hastalığı esas olarak ot ile beslenen hayvanların hastalığı olmakla birlikte insanlara da bulaşabilen bakteriyel bir hastalıktır.

            Şarbon genel olarak ülkemizde ilkbahar- yaz aylarında hayvanlarda zaman zaman görülebilen bir hastalıktır. İlimizde en son 2012 yılında görülmüştür. Şarbon Hastalığı 5996 sayılı kanun gereği ihbarı mecburi bir hastalık olup, Şüpheli vaka görüldüğünde İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurulması gerekir.

            Hastalık çıkan yerlerde hastalığın tekrarını önlemek amacıyla İl/İlçe Müdürlüklerimizce tüm hayvanlara 5 yıl boyunca koruyucu aşılama yapılır.

            Şarbon Hastalığı çok tehlikeli bir hastalık olmakla beraber belli kurallara uyulduğunda insanlara bulaşması çok zordur. 

Yetiştiricilerimiz sebebi belli olmadan ölen hiçbir hayvanı kesip içini açmamalı, akan vücut sıvılarına ve kanına dokunmamaları, toprağa dökmemeleri ve anında İl / İlçe Müdürlüklerine haber vermeleri gerekmektedir.

Tüketiciler ise sadece İl/İlçe Müdürlüklerimizce onaylı ve kayıtlı yerlerde üretilen ve satılan gıdaları tüketmelidir. Özellikle kaynağı belli olmayan hayvansal gıdalar kesinlikle tüketilmemelidir.

            İlimizde, İl Müdürlüğümüzden onay almış 8 adet mezbaha bulunmaktadır. Türkiye'nin her onaylı mezbahasında olduğu gibi bu mezbahalarda da, İl/İlçe Müdürlüklerimizce görevlendirilmiş Resmi Veteriner Hekimlerimiz bulunmaktadır. Kesilecek hayvanlar Resmi Veteriner Hekim tarafından kesim öncesi ve sonrası muayeneye tabi tutulurlar.  İlimiz mezbahalarında bu güne kadar hiçbir şarbonlu hayvana rastlanmamıştır.

 Ancak kaçak olarak üretilen, kesilen, satılan hayvansal ve diğer gıda ürünleri sadece Şarbon Hastalığı yönünden değil hijyen ve diğer hastalıklar açısından da büyük riskler taşır. Bu nedenle tüketicilerimiz ihtiyaçlarını karşılarken İl/İlçe Müdürlüklerimizin kontrolü altındaki işletme ve tesislerde yetiştirilen, kesilen, üretilen ve satılan hayvansal ve diğer gıdaları güvenle tüketebilirler.